| |     Türkçe | english  
Насловна
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

24. март 2021. године

 

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот. Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина.

Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.

Миљана Милић, петнаест година,

Владимир Милић, дванаест година,

Миомир Младеновић, четрнаест година,

Драган Димић, три године,

Јулијана Брудар, десет година,

Оливера Максимовић, дванаест година,

Мирослав Кнежевић, тринаест година,

Дајана Павловић, пет година,

Стеван Павловић, осам година,

Марко Симић, две године,

Милица Ракић, три године,

Иван Иванчић, седам година,

Марко Ивановић, три године...

И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.

Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен.

То је, у једном наслову, на Западу, једноставно објашњено као "трагична грешка". Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, нашу Сању Миленковић... није могла да рачуна, нити да добије чак и такво објашњење.

Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. То је био само изговор, бедни изговор.

Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом.

И зато данас нећемо да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило. Јер догодио се злочин, тежак и страшан. И догодила се агресија, не ни бомбардовање, ни интервенција, ни кампања, ни операција. Догодила се агресија. Напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу.

Никога Србија односно Савезна Република Југославија тада није напала. Напали су нас, са једним циљем. Да нас поразе, да нас убијају, и на крају да нам одузму део територије.

И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, нашем тадашњем руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части, српског духа, имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напало је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију. Напали су Србију и Црну Гору. И чак и кад не говоре данас, у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А та мала земља, и тај мали народ, свима њима, њих деветнаест великих и моћних, одржала је час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да има.

Да, правду, правду да не заборавимо. Свих тих деветнаест великих и данас ће немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а замислите, један мали, само бројчано мали српски народ, тај мали али величанствени народ, са тугом, сузом у оку поносно се присећа свог отпора и борбе против деветнаест окрутних и бахатих.

Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, супружнике, децу, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.

Изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде.

И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало.

Земље, која ни десет година после агресије није имала снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извињава, за све, чак и за своје мртве,чак и за своју убијену децу.

Данас, то више није та пропала, измучена, разорена, измрцварена Србија.

Данас, то је Србија, која је поново пронашла и своју снагу и свој понос.

Србија која ствари назива правим именом. Србија која је окренула леђа рату и поразима, и кренула да ради.

Србија која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас.

Србија коју, чак и кад јој не верују, слушају. Која је способна, која расте, и више није део проблема. Србија која јесте и биће, бар ћемо ми дати све од себе, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевању.

И та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, већ баш те вакцине. Данас је спремна и да их производи, и за само неколико месеци то ћемо да учинимо, али не само за себе, већ и за друге, за цео Балкан. Спремни смо, и хоћемо да помогнемо.

Нисмо спремни, и нећемо да ћутимо, нити да будемо, поново понижени.

Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо само друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.

Погледали смо се и признали. И сваки губитак, и сваки пораз, и сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику.

И не радимо више ништа што би било кога могло да угрози.

Радимо, радимо, радимо све више и растемо, јачамо са само једним циљем да будемо најбољи у економији и образовању, здравству, у култури, науци, спорту...

И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Хоћемо да нам војска буде много јача него што је била те деведесетдевете. Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује.

Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа.

А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја, неких великих, моћних, али и оних који им служе, идеја да нас „Косово“ призна, не бисмо ли ми признали „Косово“.

Није нам потребно то признање. И нећете од Србије добити гажење ни по нашим жртвама, гажење по нашој историји, гажење по нашој прошлости, али и гажење по нашој будућности. Добићете одговор разумних, и добрих и одговорних људи. Потребан нам је компромис. Потребно нам је испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили.

И није то наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо.

И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али да свим тим великим, моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом, Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете. Молим, молим их, да нам не прете. Да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. И молимо све друге, који су своју окрутност према Србији показали, да вам у томе не помажу. Само то молимо и ништа више.

А одговараћемо позивима на мир, позивима на компромис, и увек добром вољом, јер не желимо да имамо поново децу убијану. И не желимо да туђа деца поново страдају. Али не потцењујте Србију, и не гледајте Србију онаквим очима као што сте то чинили 99. године.

Србија данас је много снажнија, много јача. Србија данас је јединствена и уједињена, а не подељена. Србија данас има све неупоредиво снажније и боље него 99. од економије до наше војске. И никада никоме нећемо да претимо, већ само вас молимо и тражимо да нас поштујете и ништа више.

Ми данас градимо путеве, који ће да нас повежу, и са собом, и са регионом и са светом. И до краја године радићемо на осам ауто-путева, на осам вена читавог Балкана, не само Србије, осам путева мира и сарадње.

Само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак. И да, хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, и баш никада нећемо заборавити. И не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсећаћемо и себе и вас. Вас деветнаест најмоћнијих, најснажнијих, највећих по сили и снази, не баш по части и моралу. Подсећаћемо и вас и нас, баш зато да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету.

И ако имамо неку понуду, она данас гласи: спремни смо да од целог Балкана направимо победника, да свако на њему добије, све док нико не покушава да само Срби буду губитници. И уопште није тежак пут до тога.

Потребно је само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо једни друге да понизимо.

Да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио. Слободу. А ми, Срби, знамо колика је цена слободе.

У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су у њу уграђене.

А у нашу су уграђена и наши порази, наши животи и наша деца. И животи наших херојских пилота, и наших дивова са Кошара и Паштрика, и наше деце, невине, потпуно невине, а криве само зато што су живела у Србији.

Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали.

Зато што би то значило да смо спремни на још један пораз, на још једно понижење.

А нисмо. И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо. Једно дете дневно, и мало више од тога. Толико сте нам убијали. Током агресије коју ни сами нисте разумели зашто сте је проводили.

И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново.

Са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јуначним војницима и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.

Данас за нас Србе, живот на Косову и Метохији личи на Пут суза (ViaDolorosa), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри, и „на страшном месту постојати“.

И данас, и вечерас могу да закључим уз једну важну реченицу. На тлу Европе постојала је, а данас снажнија него икада, постоји несаломива, непоколобљива, непокорива и никада покорена Србија.

Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије и сви заједно ускликнимо живела слободна и поносна Србија“, рекао је председник Вучић.

Извор:www.predsednik.rs

Фото:www.predsednik.rs


Верзија за штампу
Важне информације
Документи потребни турским држављанима приликом уласка у Републику Србију
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ
Информација о путовању са биометријским личним картама између Србије и Турске
Церемонија доделе одликовања и признања спасилачким тимовима из других земаља за спашавање и помоћ након земљотреса у Турској
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Званична посета председника Републике Турске
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
ПУТОВАЊЕ МАЛОЛЕТНИХ ЛИЦА ПРЕКО ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ Р. СРБИЈЕ
Нема органичења за улазак у Р. Турску
НЕМА ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ / NO RESTRICTIONS FOR ENTERING SERBIA / SIRBISTANA GIRIS KISITLAMALAR KALDIRILDI
Отварање директне авио линије на релацији Београд - Алања
Побратимљење Новог Сада и Алање
Интензиван политички дијалог и економска сарадња са Турском
Селаковић: Односи Србије и Турске на историјском врхунцу
Састанак са министром спољних послова Републике Турске
Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу
Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Промоција српског туризма у Анкари - B2B састанци са турским туристичким агенцијама
8 Балкан Панорама филм фестивал у Измиру
Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ
Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације
Посета Амбасадора МИП РТ Ердогана Кока
Телефонски разговор са председником Републике Турске
Честитка ПР Ердогана на освајау новог мандата ПР Вучићу
Посета амбасадора Марковића РУМЕЛИСИАД-у у Бурси
УЛАЗАК У Р. ТУРСКУ - АЖУРИРАНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
ПРЕДСЕДНИЧКИ И ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 3. АПРИЛА 2022 ГОДИНЕ
Телефонски разговор са председником Републике Турске
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ - ОБАВЕШТЕЊЕ
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Срећан Дан државности Републике Србије / Happy National Day of the Republic of Serbia / Sırbistan Milli Günü Kutlu olsun
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
Председник Вучић у једнодневној посети Републици Турској
Селаковић и Чавушоглу разговарали о реализацији трећег Високог савета за сарадњу Србије и Турске
REPUBLICKI REFERENDUM RADI POTVRDJIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA R. SRBIJE
ИЗМЕНЕ У ВЕЗИ СА УЛАСКОМ У СРБИЈУ ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ КОВИД 19
Учешће Амбасаде на годишњем хуманитарном базару Удружења супруга војно-диломатског кора у Анкари
Б2Б састанак са тур оператерима Србије и Турске
ОДЛУКА – национална признања – 2021
Посета представника Мешовите комисије међународни друмски превоз Амбасади
ПОСЕТА СЕФЕ БЕКАР, ЗАМЕНИКА ШЕФА ОМЛАДИНСКОГ ОГРАНКА АК ПАРТИЈЕ АМБАСАДИ
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ЗА УЛАЗАК У ЗАТВОРЕНЕ ПРОСТОРЕ У СРБИЈИ
Путовања кроз Р. Турску
ПРОМЕНА РЕЖИМА УЛАСКА ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ У СРБИЈУ
Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори
НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ТУРСКУ ОД 01.06.2021.
ДАНАС ПОЧИЊЕ ПРИМЕНА СЕРТИФИКАТА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ COVID-19 У ПУТОВАЊИМА ИЗМЕЂУ ТУРСКЕ И СРБИЈЕ
Представљање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
ВАЖНО!! Србија и Турска од 14. маја узајамно признају сертификате о вакцинацији
17-ДНЕВНИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС У ТУРСКОЈ
ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ
ОД 15 МАРТА ОБАВЕЗАН ХЕС КОД ЗА УЛАЗАК У ТУРСКУ
Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Турске
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
WHY INVEST IN SERBIA IN 2021?
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Опроштајна посета амбасадора Републике Турске
НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ И ДАЉЕ ПОТРЕБАН ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ ТУРСКУ
ОБАВЕЗАН ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ ТУРСКУ
ПОТРЕБАН ПЦР ТЕСТ НА КОВИД 19 РАДИ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ОД 20.12.2020. ГОДИНЕ
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Марковић: Србија као кључна држава за бесцаринску трговину са ЕУ
ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - СРЕТЕЊЕ
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Бизнисмени из читавог света и Србије могу у нашу земљу и без ПР теста!
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Турске
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Отворен нови гасовод "Балкански ток"
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
ПОСЕТА ПОМОЋНИКА ПРЕМИЈЕРА И МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ Б.НЕДИМОВИЋА АНКАРИ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ВАЖНО!!! ОД 20.ДЕЦЕМБРА 2020. ОБАВЕЗАН ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ
10. КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ
ПРЕМИНУО СРПСКИ ПАТРИЈАРХ - КЊИГА ЖАЛОСТИ
ТУРСКА УВОДИ НОВЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ НА МИНИСТАРСКОМ САСТАНКУ ПРОЦЕСА САРАДЊЕ ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ
ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ
ОНЛАЈН ОБУКА ПРЕДАВАЧА СРПСКОГ ЈЕЗИКА
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ВЕЗАНО ЗА ПУТНО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ
ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА
ОТВAРАЊЕ ТУРСКИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА
ИСТЕК РЕГИСТРАЦИЈА ВОЗИЛА У ИНОСТРАНСТВУ
ВАЖНО! - АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У Р. СРБИЈУ
ПОНОВО ОТПОЧЕТ ПРИЈЕМ ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ
Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори
УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ
АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У Р.СРБИЈИ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 21.06.2020 - НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ
ПРИКУПЉАЊЕ ДОНАЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РС – COVID 19
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОЛАСНИКЕ - ПРЕКИД РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА
ОДЛОЖИТИ ПУТОВАЊА У СРБИЈУ
ЗАТВОРЕНЕ ГРАНИЦЕ - МЕРЕ НА ОСНОВУОДЛУКЕ О УВОЂЕЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА
КОРОНА ВИРУС - ЗАБРАНА УЛАСКА НА ТЕРИТОРИЈУ Р. СРБИЈЕ
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ЕПИДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА – РЕЖИМ РАДА АМБАСАДЕ
ПОЈАШЊЕЊЕ - ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ -ПРИЈАВА ГЛАСАЧА ДО 4. АПРИЛА 2020.
ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ -ПРИЈАВА ГЛАСАЧА ДО 4. АПРИЛА 2020.
ТЕЛЕФОН ЗА ХИТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ / ACİL DURUMDA TELEFON NUMARAMIZ / NUMBER FOR EMERGENCY CASE
ИНФОРМАЦИЈА О ИЗДАВАЊУ ВИЗА РАДНИЦИМА СТРАНИХ КОМПАНИЈА КОЈИ ДОЛАЗЕ НА РАД У СРБИЈУ
ЗАПИСНИК О ОТВОРАЊУ ПОНУДА И ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА / RECORD OF OPENING OF BIDS AND THE DECISION ON THE CONTRACT AWARD
ПОНОВО УВЕДЕНЕ ВИЗЕ ЗА ИРАНСКЕ ДРЖАВЉАНЕ
ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ И АДАПТАЦИЈИ ОБЈЕКТА АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АНКАРИ - ПОЗИВ ЗА ПОДНОЂЕЊЕ ПОНУДА И ДОСТАВА КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ / CONSTRUCTION WORKS ON THE REHABILITATION AND ADAPTATION ON THE BUILDING OF THE EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA - AN INVITATION TO BID AND BIDDING DOSSIER
ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ САЈАМ У ИЗМИРУ, СЕПТЕМБAR 2018. - ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ И ДОСТАВА КОНКУРСНE ДОКУМЕНТАЦИЈЕ / IZMIR INTERNATIONAL FAIR, SEPTEMBER, 2018 - AN INVITATION TO BID AND BIDDING DOSSIER
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА / DECISION ON AWARDING THE CONTRACT
ПРЕСТАНАК ЕМИТОВАЊА РТС САТ СА САТЕЛИТА ЕУТЕЛСАТ 16Е И ПРЕЛАЗАК НА АСТРА 4А
ПРЕПОРУКЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ ЗА ПУТОВАЊЕ И БОРАВАК У ТУРСКОЈ
САОПШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ У ТУРСКОЈ ПОВОДОМ НОВОГ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У АНКАРИ, 13. МАРТА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ-ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2016.
"THE TRUTH-NO KOSOVO UNESCO"
ОБАВЕШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АНКАРИ ПОВОДОМ ПРОШЛОГОДИШЊИХ НЕЗАПАМЋЕНИХ ПОПЛАВА У СРБИЈИ-ПРОМЕНА РАЧУНА НА КОЈИ СЕ МОЖЕ УПЛАЋИВАТИ ПОМОЋ, 25. МАЈА 2015.
ТУРСКИ МУП УВЕО ЕЛЕКТРОНСКУ Е ПРОЦЕДУРУ ОБЕЗБЕЂИВАЊА И ПРОДУЖАВАЊА ДОЗВОЛЕ БОРАВКА