| |     ћирилица | english  
Naslovna
Diyaspora

Republika Srbija odnosima sa dijasporom i Srbima u regionu pridaje izuzetan značaj o čemu najbolje svedoče Deklaracija Vlade Republike Srbije o proglašenju odnosa između otadžbine i rasejanja odnosom od najvećeg državnog i nacionalnog interesa (2006. g.), Zakon o dijaspori i Srbima u regionu (2009. g.) i Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu (2011. g.).

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, preko mreže svojih DKP u svetu, svim svojim raspoloživim kapacitetima, materijalnim i ljudskim resursima, i diplomatskim instrumentima, čini sve napore da iziđe u susret potrebama svojih državljana i iseljenika našeg porekla u stranim državama i pomogne u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i običaja. Kroz pružanje efikasne i kvalitetne konzularne zaštite i usluga, organizovanje obrazovanja i informisanja na maternjem jeziku, pomoć u osnivanju i radu klubova i udruženja, njihovom povezivanju sa poslovnim i drugim subjektima u matici, podstiču ih na međusobnu saradnju, intenziviranje kontakata i odnosa sa maticom i neprekidno rade na unapređenju njihovih sveukupnih privrednih, naučnih, kulturnih, informativnih, sportskih i drugih veza sa maticom.

Naša želja je da srpska dijaspora u svetu i Srbi u regionu u DKP Republike Srbije vide "svoju kuću", kojoj treba da se obrate za pomoć i rešavanje svojih problema u stranoj državi, dobiju informacije o matici i ostvare svoje obrazovne, kulturne i druge pojedinačne i grupne interese. Takođe, DKP Republike Srbije su adresa na kojoj mogu naći partnera za razgovor o poslovnoj saradnji sa privrednim subjektima u Republici Srbiji, bilo da je reč o investiranju, zajedničkom ulaganju, trgovini, turizmu ili bilo kom drugom vidu obostrano korisne privredne saradnje.

Informacije na veb stranicama Ministarstva spoljnih poslova i DKP Republike Srbije namenjene dijaspori i Srbima u regionu treba da pruže osnovne informacije, olakšaju međusobni kontakt i budu podsticaj za našu dalju saradnju.

 

 

Više informacija o dijaspori možete pronaći OVDE.


Yazdır
Diyaspora
ÜCRETSİZ ONLİNE SIRPÇA KURSU
SIRBISTAN CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN BİLDİRİMİ
RTS SAT EUTELSAT 16E UYDU ÜZERİNDE YAYINI BIRAKIYOR VE ASTRA 4A UYDUSU DEVREYE SOKUYOR
Diyaspora
Topluluklar ve Dernekler
Basın
Ek Dersler
Sırp Ortodoks Kilisesi
Diyaspora Projeleri
Askeri Anıtları