| |     Türkçe | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00
Празници

Адреса
Yazanlar Sokak No. 1
06691 Kavaklidere, Анкара
Република Турска

Tелефон:  + 90312 / 426-02-36 Локација/Мапа
Телефон:  + 90312 / 426-24-32 Конзуларна надлежност
Факс:        + 90312 / 427-83-45 Почасни конзули
E-mail: embserank@gmail.com Интернет сајт: http://www.ankara.mfa.gov.rs

 


 
ПРЕСТАНАК ЕМИТОВАЊА РТС САТ СА САТЕЛИТА ЕУТЕЛСАТ 16Е И ПРЕЛАЗАК НА АСТРА 4А

ТВ програм РТС Сателит и радио програма Радио Београд 1 од 12. јуна 2017. не емитује се више преко сателита Еутелсат 16Е. Програми се могу пратити преко сателита Астра 3Б, на орбиталној позицији 23,5Е и преко сателита Астра 4А, на орбиталној позицији 4,8Е. Од 15. јула 2017 емитовање ће се вршити искључиво преко сателита Астра 4А.

подешавања


ПРЕПОРУКЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ ЗА ПУТОВАЊЕ И БОРАВАК У ТУРСКОЈ

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10569-turska?lang=cyr


 
 
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ГАСОВОДА ТАНАП

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је присуствовао церемонији отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП) у турском граду Ескишехиру. На позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, поред кога је стајао на свечаној бини, председник Вучић заједно са председницима Украјине и Азербејџана ставили су у рад гасовод ТАНАП симболичним окретањем вентила. Током програма церемоније отварања председник Вучић је одржао говор у коме је истакао да ће овај пројекат допринети томе да регион Југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти и да ће побољшати енергетску повезаност овог дела Европе, а самим тим и имати и утицај на побољшање инвестиционе климе и долазак нових инвеститора у земље региона. Током овог програма, председник Вучић је имао засебене билатералне сусрете са председницима Украјине и Турске. У овим разговорима говорило се о унапређењу свих видова сарадње, а највише економске.


ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СА ПАСОШЕМ Р. СРБИЈЕ ИЗДАТИМ ОД СТРАНЕ КООРДИНАЦИОНЕ УПРАВЕ МУП Р.СРБИЈЕ

Супротно Бриселском споразуму, привремене институције самоуправе у Приштини не омогућавају улазак на териротију АП Косова и Метохије лицима са путним исправама Републике Србије издатим од стране Координационе управе за Косово и Метохију. За улазак на АП Косово и Метохију, грађани Републике Србије користе личну карту издате од стране надлежних органа Републике Србије.


УРУЧЕЊЕ УЏБЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА УДРУЖЕЊИМА НАШИХ ИСЕЉЕНИКА У ИСТАНБУЛУ

Током службене посете Истанбулу, амбасадор Републике Србије у Републици Турској Зоран Марковић посетио је удружења наших исељеника у Пендику и Бајрампаши. Ова удружења окупљају највећи број исељеника и њихових потомака са подручја простора бивше Југославије, пре свега Бошњака из Рашке области у Републици Србији, као и БиХ и Црне Горе. Амбасадор Зоран Марковић, тим поводом, уручио је више пакета уџбеника за учење босанског језика за прваке и млађе основце, што је део ширег пројекта реализованог уз подршку Министарства просвете Републике Србије и неколицине спонзора, иначе припадника наших исељеника из Републике Турске. Циљ је да се најмлађим генерацијама потомака исељеника приближи наш језик, традиција и култура нашег простора. Амбасадор Зоран Марковић је у разговору са руководством и члановима удружења нагласио да је знање језика, познавање традиције и културе важно за одржaвање и неговање веза са матицом. Циљ не сме да буде само добијање путне исправе Републике Србије, а да при томе млади нараштаји не знају основне информације и чињенице о земљи из које долазе њихови родитељи и преци. У том контексту, разматрани су модалитети даље сарадње на плану школства и образовања. Наредни кораци су организовање курсева језика како у Истанбулу, тако и током летњег распуста у Ајвалику, познатом турском летовалишту где традиционално одмара највећи део нашег исељеништва. Најмлађи би на тај начин кроз игру и забаву учили наш језик и стицали основна знања о Републици Србији. Наши исељеници, такође, су изразили интерес за успостављање институционалне сарадње између школа у Републици Србији и Републици Турској, као и за програме размене ученика и ђака, те похађања летњих спортских кампова (школе кошарке, тениса и сл.) у Републици Србији. Амбасадор Зоран Марковић, на позив председника Удружења „Босна – Санџак“ из Пендика, 2. јуна о.г. присуствоваће великом рамазанском ифтару у овој истанбулској општини, на коме се очекује учешће великог броја истакнутих личности из политичког и јавног живота Истанбула и Републике Турске. Осим наведеног, састанци су искоришћени и за разговоре о другим конзуларним питањима од интереса за популацију наших исељеника у Републици Турској, пре свега темама из области стицања држављанства и путних исправа Републике Србије.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова