| |     Türkçe | english  
Насловна
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
24. сеп 2022.
 
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
 

Опширније...
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
22.09.2022. 
 
„Поштовани председниче Генералне скупштине, 
 
Уважени генерални секретаре, 
 
Екселенције, 
 
Даме и господо, 
 
Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије. 
 
Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали. 
 

Опширније...
Званична посета председника Републике Турске
07.09.2022.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је председникa Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који борави у званичној посети нашој земљи, и са њим разговарао о свим важним темама, о унапређењу сарадње, енергетској кризи, као и о ситуацији у Украјини.  Председник Вучић поручио је данас, на конференцији за медије са турским председником Ердоганом, да је ово златно доба српско-турских односа. 
 

Опширније...
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
02.09.2022.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
 

Опширније...
ПУТОВАЊЕ МАЛОЛЕТНИХ ЛИЦА ПРЕКО ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ Р. СРБИЈЕ

18.07.2022.

У скалду са одредбама члана 54. став 2. Закона о граничној контроли, обавештавамо да за прелаак државне границе Р. Србије малолетних лица, страних држављана није потребна сагласност родитеља.

Када је реч о држављанима Р. Србије указује се да је законом утврђено да, за прелазак државне границе малолетно лице, држављанин Р. Србије до навршене 16. године живота, када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник мора поседовати оверену сагласност оба родитеља или законског засупника. 

Уколико дете путује са једним од родитеља, није потребна писана сагласност другог родитеља. Уколико дете путује са неким другим - бабе, деде, пријаељи - сагласност је потребна. Нема органичења за улазак у Р. Турску
01.06.2022.
 
Од 1 јуна 2022. године за улазак у Турску неће бити потребан ни негативан ПЦР тест не старији од 72сата ни негативан антигенски тест не старији од 48 сати. Још једном понављамо да је укинута и обавеза попуњавања формулара за добијање тзв. ХЕС кода за улазак у Р. Турску, као и његово коришћење у земљи.  Улазак у земљу је од 1. јуна 2022. године без икаквих ограничења када је у питању Ковид 19. 
 

 НЕМА ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ / NO RESTRICTIONS FOR ENTERING SERBIA / SIRBISTANA GIRIS KISITLAMALAR KALDIRILDI
Нема ограничења за улазак у Републику Србију када је у питању Ковид 19.
 
Препорука за ношење маски у затвореном простору остаје на снази, док је ношење маски у здравственим установама обавезно.
 
 
There are no restrictions on entering the Republic of Serbia when it comes to Covid 19.
 
The recommendation to wear masks indoors remains in force, while wearing masks in health facilities is mandatory.
 
 
Kovid 19 söz konusu olduğunda Sırbistan Cumhuriyeti'ne girişlerde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
 
Sağlık tesislerinde maske takmak zorunluyken, kapalı alanlarda maske takılması tavsiyesi yürürlükte kalmaya devam ediyor.

 


Опширније...
Отварање директне авио линије на релацији Београд - Алања

Обавештавамо све грађане да је отворена нова авио линија компаније Аир Србија на релацији Београд - Алања која ће саобраћати 3 пута недељно до краја сезоне. 

Обављен је први лет на релацији Београд - Никола Тесла – Алања – Газипаша, Ербасом А319 којим је 144 српска путника отпутовало у Алању. Лет је  дочекан свечаношћу воденог накита, што је традиција у ваздухопловству. Заменик градоначелника Алање Февзи Аладиноглу, члан одбора Турске федерације хотелијера (ТУРОФЕД), председник Удружења туристичких оператера Алање (АЛТИД) Бурхан Сили, потпредседник Фондације за промоцију туризма Алање Мехмет Дахаоглу, као и менаџери аеродрома Газипаша присуствовали су церемонији. Прве путнике лета дочекали су и са црвеним каранфилима, воћем и разним посластицама. 

 

 

Опширније...
Побратимљење Новог Сада и Алање

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Општине Алања из Турске Адем Мурат Јуџел потписали су Писмо о намерама о успостављању сарадње између два града, у присуству амбасадора Републике Турске у Београду Хамија Аксоја и Амбасадора Србије у Турској Зорана Марковића, као и почасног конзула РС у Алањи, Октаја Караџе. 


Опширније...
Интензиван политички дијалог и економска сарадња са Турском

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, током разговора са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, да билатералне односе двеју земаља одликује интензиван политички дијалог и изражена економска сарадња, нарочито кроз инвестиције турских компанија и учешће у различитим инфраструктурним пројектима у Србији.

 


Опширније...
Селаковић: Односи Србије и Турске на историјском врхунцу

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

На конференцији за новинаре, Селаковић је истакао да је данашњи сусрет са министром Чавушоглуом био добра прилика за унапређење свеобухватних пријатељских односа наших земаља, посебно нагласивши да таквим односима у највећој мери печат дају лични односи двојице председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

 

 

 


Опширније...
Састанак са министром спољних послова Републике Турске

 

 
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом са којим је разговарао о билатералним односима, регионалним питањима, као и даљем унапређењу економске сарадње, с посебним акцентом на инвестиције, енергетику и инфраструктурне пројекте.
Током састанка разговарано је и о потписивању споразума, који ће омогућити грађанима Србије и Турске да посећују обе земље само са личним картама.
 

Опширније...
Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу
10. јун 2022.
 
Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и нагласио да је то била одлична прилика да Србија афирмише ставове и позицију по питањима важним не само за регион, него и за глобална кретања, а који се односе на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета и посвећеност Србије дијалогу. 
 

Опширније...
Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа
10. јун 2022.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да савремена геополитичка дешавања потврђују колики је значај унапређења регионалне сарадње и вођења одговорне регионалне политике, која пре свега подразумева решавање свих отворених питања дијалогом. 
 
Селаковић је, обраћајући се учесницима министарског састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, који се одржава у Солуну, констатовао да развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа, чему је Република Србија у потпуности посвећен
 

Опширније...
Председник Вучић положио заклетву
31.05.2022. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.
 
"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш. 
 
Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије. 
 

Опширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
25.05.2022.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић боравиoje у швајцарском граду Давосу, где jеприсуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваoje на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.
 
Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости. 
 

Опширније...
Промоција српског туризма у Анкари - B2B састанци са турским туристичким агенцијама

У оквиру ширих активности промоције нашег туризма, под покровитељством Туристичке организације Србије и туристичке организације Београда, амбасадор Зоран Марковић данас је у Анкари отворио B2B сусрет представника српских, односно београдских, туристичких агенција са турским агенцијама из Анкаре.


Опширније...
8 Балкан Панорама филм фестивал у Измиру
На позив Др Сали Салинија, директора  "8-ог Балкан Панорама филм фестивала", амбасадор Зоран Марковић је присуствовао његовом отварању 21. маја о.г. у Измиру.
 
На овом фестивалу, у периоду од 21. до 27. маја биће приказан низ филмских остварења из нашег региона, а међу њима и нови филм нашег просваљеног филмског редитеља Срђана Драгојевића.
 

Опширније...
Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ
20. мај 2022.
 
Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији. 
 

Опширније...
Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације
20. мај 2022.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину. 
У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.
 

Опширније...
Посета Амбасадора МИП РТ Ердогана Кока
Aмбасадор Марковић је јуче у просторијама Амбасаде Републике Србије примио специјалног саветника министра спољних послова Турске Њ.Е. амбасадора Ердоган Кока, с којим је имао садржајан разговор о сарадњи две државе на пољу међусобне подршке за EXPO турског града  Кахраманмараша и нашег Београда, као кандидата за EXPO 2027. године. 
 
Амбасадор Ердоган Кок је овом прилико пренео своја лична богата искуства из организације EXPO у Анталији 2016. године и израио спремност да у име Министарства и своје лично име настави на путу продубљивања сарадње између две државе и на овом плану. 
 

Опширније...
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма
11.5.2022.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.
 
Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.
 

Опширније...
Селаковић: Односи Србије и Турске достигли највиши ниво у новијој историји
08. апр 2022.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Турске ХамијемАксојем. 
 
Констатујући да су наши билатерални односи достигли можда највиши ниво у новијој историји, Селаковић је истакао да таквој сарадњи значајно доприносе изузетни лични односи председника Александра Вучића и РеџепаТајипаЕрдогана.
 

Опширније...
Амбасадор Марковић у посети Бурси
Aмбасадор Србије Зоран Марковић је са почасним конзулом Р. Србије у Бурси, ЗарифомАлпом (иначе председником РУМЕЛИСИАД-а) посетио Инегол и састао се са групом пословних људи.
 
Током посете Инеголу, чији је домаћин био директор Инегол ОИЗ-а Сабахаттин Фазлиоглу, који је члан Управног одбора РУМЕЛИСИАД-а, а где се разговарало о могућностима билатералне сарадње, амбасадор је присуствовао потписивању уговора о куповини намештаја између српске компаније и компаније Лета Сандалије, једног од највећих произвођача баштенског и хотелског намештаја у Турској.
 

Опширније...
Телефонски разговор са председником Републике Турске
04.04.2022. 
 
Председник Републике Турске РеџепТајипЕрдоган честитао је у телефонском разговору председнику Републике Србије Александру Вучићу победу на изборима и пожелео му да и даље својим радом доприноси напретку и благостању Србије. 

Опширније...
Честитка ПР Ердогана на освајау новог мандата ПР Вучићу
Реџеп Тајип Ердоган честитао је у понедељак свом српском колеги на успешној кандидатури и освајању новог мандата.
Александар Вучић освојио је 58,55 одсто гласова, према саопштењу РИК након пребројавања 96,19 одсто гласачких листића. Наводи се да ће Српској напредној странци (СНС) биће потребан партнер за формирање владе јер није успела да постигне већину – 42,92% – у истовременом гласању за парламент.

Опширније...
Наступ фолклорног ансамбла Свети Ђорђе из Београда у оквиру манифестације „Бурса – културна престоница туркијског света“
31.03.2022.
 
У оквиру манифестација које се одржавају у Бурси, као „културне престонице туркијског света за 2022. годину“, одржано је свечано отварање где су свој ревијални наступ имала културно уметничка друштва из 15 земаља са преко 700 учесника. 

Опширније...
Посета амбасадора Марковића РУМЕЛИСИАД-у у Бурси
Амбасадор Марковић је током свог боравка у Бурси, једног од највећих индустријских центара Турске, посетио РУМЕЛИСИАД – удружење привредника и индустријалаца пореклом са Балкана, на чијем челу се налази почасни конзул Р. Србије Зариф Алп.

Опширније...
УЛАЗАК У Р. ТУРСКУ - АЖУРИРАНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

05.03.2022.

Држављанима Србије за улаз у Турску потребан је један од следећих докумената:
 
- сертификат о вакцинацији са најмање 2 дозе вакцине (1 доза за Џонсон вакцину) с тим да је од примања друге дозе прошло 14 дана 
 
- негативан ПЦР тест не старији од 72сата 
 
- негативан антигенски тест не старији од 48 сати
 
- потврду о прележаном КОВИД не старија од 6 месеци рачунајући од 28. дана након првог позитивног теста.
      
 
Горе наведено није потребно и неће се тражити од путника који су у транзиту.
 
Деца испод 12 година стаорости су изузета од обавезе показивања сертификата о вакцинацији или негативног ПЦР/антиген теста при уласку у Р. Турску.
 
Такође обавештавамо да је од 03.03.2022. године укинута и обавеза попуњавања формулара за добијање тзв. ХЕС кода за улазак у Р. Турску, као и његово коришћење у земљи. Обавеза ношења маски на отвореним просторима је укинута, док су маске и даље обавезне у затвореним просторима и местима која немају довољно вентилације. 
 

Опширније...
ПРЕДСЕДНИЧКИ И ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 3. АПРИЛА 2022 ГОДИНЕ

Пријаве за гласање на предстојећим председничким и парламентарним изборима је до 12. марта до 22 часа по турском времену. 

Пријаву можете извршити слањем попуњеног обрасца заједно са скенираним пасошем на мејл embserank@gmail.com

Видео поруку можете погледати кликом на фотографију


Опширније...
Телефонски разговор са председником Републике Турске
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.05.03.2022.
 

 


Опширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ОЧУВАЊЕ И ЈАЧАЊЕ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

25.02.2022.

Обавештавамо да је министар спољних послова Никола Селаковић донео одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. 


Опширније...
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ - ОБАВЕШТЕЊЕ
18.02.2022.
 
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
 
Сви грађани који желе да се пријаве за гласање на предстојећим изборима морају попунити образац и заједно са скеном пасоса доставити оба на мејл адресу амбасаде embserank@gmail.com 
 
Пријаву је могуће послати до суботе, 12. марта до 22 часова. 
 
Уколико буде преко 100 пријављених гласача, ДКП Анкара ће отворити гласачко место. 

 


Опширније...
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
16. феб 2022.
 
 
Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
 
 

Опширније...
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
15.02.2022. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.
 
Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.
 

Опширније...
Срећан Дан државности Републике Србије / Happy National Day of the Republic of Serbia / Sırbistan Milli Günü Kutlu olsun

Видео поруку за Дан државности Републике Србије можете видети кликом на фотографију.

The video message for the National Day of the Republic of Serbia is available with a single click on the photo attached.

Sırbistan Milli Günü video mesaji resime tiklayarak görebilirsiniz.

 Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
7. фебруар 2022.
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.
 

Опширније...
Председник Вучић у једнодневној посети Републици Турској
Председник Републике Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Rепублици Турској, током које се састао са председником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом и  присуствовао трећој седници Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Турске.
 
Председник Вучић је, после разговора са турским председником Ердоганом, истакао да је очување мира и стабилности од кључног значаја за обе земље. Он је навео да су током посете вођени разговори и о увећању трговинске размене, која је од јануара до новембра прошле године достигла вредност од 1,55 милијарде евра. 
 

Опширније...
Селаковић и Чавушоглу разговарали о реализацији трећег Високог савета за сарадњу Србије и Турске

11.1.2022.

Mинистaр спољних послова Србије Никола Селаковић имао је данас телефонски разговор са министром иностраних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом о реализацији трећег Високог савета за сарадњу, чије је заседање заказано за 18. јануар у Турској.


Опширније...
Односи и сарадња Србије и Турске на највишем нивоу

22. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом о сарадњи, билатералним односима и о постигнутим резултатима у пројектној и привредној сарадњи Србије и Турске.

 


Опширније...
Састанак са председником Велике Народне скупштине Републике Турске

22. децембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас председника Велике Народне скупштине Републике Турске Мустафу Шентопа, који је пренео поздраве председника Реџепа Тајипа Ердогана и констатовао да је управо добар однос двојице шефова држава допринео да односи Србије и Турске буду на историјски највишем нивоу.


Опширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
04. децембар 2021. године
 
Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско- конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Опширније...
REPUBLICKI REFERENDUM RADI POTVRDJIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA R. SRBIJE
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.
 
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećem republičkom referendumu i potpis podnosioca zahteva.
 

Опширније...
ИЗМЕНЕ У ВЕЗИ СА УЛАСКОМ У СРБИЈУ ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ КОВИД 19
СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ који долазе из земаља са посебним ризиком или су у њима боравили током претходних 14 дана од дана планираног уласка у Републику Србију, додатно морају поседовати:
имејл добијен након пријаве преко сајта www.ezdravlje.gov.rs, одељак „Foreigners Surveillance Registration”, као доказ успешног пријављивања пре доласка у Републику Србију;
 

Опширније...
Учешће Амбасаде на годишњем хуманитарном базару Удружења супруга војно-диломатског кора у Анкари

У организацији Удружења супруга војно-диломатског кора у Анкари данас је одржан годишњи хуманитарни базар. Ово преставља насатавак традиционалне годишње активности након прошлогодишње суспензије услед корона вируса и на њему је учествовало 40 излагача, међу којима и Амбасада Србије.


Опширније...
Б2Б састанак са тур оператерима Србије и Турске

Амбасадор Зоран Марковић, заједно са потпредседником анкарске привредне коморе Темел Актајем,  отворио је данас B2B сусрет представника српских и турских туристичких агенција, где се уговарају аранжмани на основу директног лета анкара – Београд – Анкара, који ће се успоставити 23.12. о.г.


Опширније...
ОДЛУКА – национална признања – 2021

Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону за 2021. годину објављена је на следећим сајтовима, заједно са списком свих пристиглих пријава за доделу националних признања.

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

https://www.mfa.gov.rs/Посета представника Мешовите комисије међународни друмски превоз Амбасади
У Анкари су 16. и 17. новембра 2021. године  одржани састанци између мешoвите комисије за међународни друмски саобраћај Србије и Турске. 

Опширније...
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Београд/Париз, 12. новембар 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.

Брнабић се данас, на маргинама овог заседања, састала са генералном директорком Унеска Одри Азуле, док ће се касније обратити на свечаности поводом обележавања 75 година од оснивања ове организације Уједињених нација за образовање, науку и културу.ПОСЕТА СЕФЕ БЕКАР, ЗАМЕНИКА ШЕФА ОМЛАДИНСКОГ ОГРАНКА АК ПАРТИЈЕ АМБАСАДИ
4 новембар 2021
 
Амбасадор Марковић је данас примио заменика шефа омладинског огранка владајуће АК партије Сефу Бекара који га је упознао са активностима и идеји приближавања политике младим генерацијама у Турској. 
 

Опширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
2. новембар 2021. године
 
“Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,
 
На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству. 

Опширније...
КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ЗА УЛАЗАК У ЗАТВОРЕНЕ ПРОСТОРЕ У СРБИЈИ

За странце је валидан ЕУ дигитални сертификат или дигитални сертификат друге земље са којом Србија има споразум о прихватању сертификата о вакцинацији против Ковида-19Председник Вучић обишао ноћне радове на мосту преко Западне Мораве
21. октобар 2021. године
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је вечерас са амбасадором САД Ентонијем Годфријем ноћне радове на изградњи моста преко Западне Мораве на делу Моравског коридора од Појата до Крушевца, чија ће укупна дужина износити 112 километара у три деонице.
 
 
 
 
 

Опширније...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Поштовани специјални представниче,
 
Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.
 

Опширније...
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ТУРИСТИЧКЕ ПРОМОЦИЈЕ БЕОГРАДА И СРБИЈЕ

15.10.2021. 

У четвртак, 14. октобра 2021. године у Амбасади Р. Србије у Анкари одржан је пријем поводом Туристичке промоције Београда и Србије са око 150 званица, међу којима су били представници Дипломатског кора у Анкари, представници ТОС и ТОБ из Србије, као и представници познатијих туристичких агенција из Анкаре, авио компанија – Туркиш Еирлајнс и Анадолу Џет као и представници српске дијаспоре.

 

 


Опширније...
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао је да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изутену част Србији, као домаћину.

"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупилиу Београду, где ћете се, надам се у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.

"Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је председник Вучић и истакао да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.

"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатију за мир, а 24. априла 2019. смо први пут прославили тај дан. Србија, као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", указао је председник Вучић и додао да је уверен да Београд, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње.

Председник Вучић је навео да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду, која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, а која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.

"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", рекао је председник Вучић и подсетио да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.

"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља", подвукао је председник Вучић.

"Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред, који овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", истакао је председник Вучић и додао да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.

"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. године. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Вучић и нагласио да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изолована и самодовољно острво, те да су сарадња и солидарност једини путка индивидуалном и колективном просперитету.

"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", казао је председник Вучић и поручио окупљенима да Србија зна колико је та борба тешка.

"Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интергитет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", закључио је председник Вучић и посебно нагласио да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност.

Београд, 11. октобар 2021. годинеСусрет Дачића и Чавушоглуа

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Републике Турске Мелвутом Чавушоглуом који учествује на састанку Покрета несврстаних земаља поводом обележавања шездесет година од одржавања првог Самита.

 

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је задовољство јер се поново сусреће са својим бившим колегом и добрим пријатељом. Истакао је да су билатерални односи на веома високом нивоу, што потврђује и динамика посета на највишем нивоу. Недавна посета Анкари, на позив председника парламента Турске Мустафе Шентопа и састанци које је том приликом имао, додатно су ојачала везе између два парламента, али и укупне билатералне односе, истакао је Дачић.

Министар Чавушоглу је изразио задовољство због учешћа на састанку Покрета несврстаних земаља и честитао Србији на доброј организацији. Сложио се да интензивна динамика посета на високом нивоу потврђује да су односи између Србије и Турске на изузетном нивоу. Још једном је захвалио председнику Народне скупштине на доприносу који је на свим претходним функцијама дао унапређењу односа између две земље и изразио задовољство што се пројекти које су њих двојица заједно започели као министри данас реализују.ОБЈАВЉЕНЕ ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Одлуке су објављене на следећим линковима.

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

https://www.mfa.gov.rs/Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић. Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када? Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

25. септембар 2021. године 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године. Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19. „Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић. Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и борби за мир, равноправност, поштовање међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте. „Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева. Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

25. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву. Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије. Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство. Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји. Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи. Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе. И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана. Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида: Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година. Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда. Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка. Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад. Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.

Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја. Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.

Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније. Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена. Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи.

Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто. Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи. Пре пандемије смо отворили наше границе улагању, технологији и идејама, и успели смо да створимо мирно и стабилно окружење које нам је омогућило да спроводимо брзу домаћу трансформацију, чији је темељ економија заснована на иновацијама и знању. Иновативна напредовања која смо учинили омогућила су нам да диверзификујемо своје способности када нас је погодио вирус – преко e-Управе, онлајн образовања и дигиталних уџбеника или централног софтвер система за успешно увођење вакцинације.

Много смо уложили у здравствену инфраструктуру и оснажили здравствени систем да бисмо одговорили на текућу кризу, вечно захвални здравственим радницима за њихову пожртвовану борбу. Наша одлука да оставимо геополитику по страни, а да у центар наших мера ставимо људе, јесте разлог због кога смо могли да набавимо вакцине брже од већине других земаља. Нисмо вршили дискриминацију између произвођача, нисмо марили да ли су вакцине са истока или запада, већ смо изабрали да преговарамо са свим произвођачима вакцина за које су регулаторни органи сматрали да су безбедне. Ова отвореност нам је пружила могућност да купујемо вакцине из целог света, дајући нашим грађанима јединствену слободу да бирају вакцину коју првенствено желе.

Екселенције,

Србија верује у солидарност између народа, мултилатерализам и у пружање помоћи другима када им је потребна. Од почетка ове године спроводимо мисију за коју смо се определили – подршка нашим суседима, као и свима којима је то потребно, са вакцинама против Ковид-19, а дозволили смо и страним држављанима да дођу у Србију да приме вакцину која ће им спасити живот. Укупно, Србија је донирала или издвојила преко милион доза вакцина – од који је 230.000 доза било за регион; 300.000 доза за стране држављане који су дошли у Србију да се вакцинишу; и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије. Ми ћемо и даље то да чинимо, у највећој могућој мери, и све док Ковид-19 не буде иза свих нас. Због тога смо такође предузели кораке да набавимо технологију за производњу најмање два типа вакцина против Ковид-19 да бисмо помогли побољшању глобалног приступа тако да можемо сви да будемо безбедни и да се осећамо победнички.

Међутим, као што су изјавили званичници неких од највећих нација током ове Генералне скупштине, постоје и друга горућа питања која сви ми треба да решимо без одлагања и храбро – а то је промена климе. Србија је удвостручила своје напоре да учини нашу земљу безбеднијом и чистијом за све њене грађане и да тако радећи допринесе борби против промене климе и борби за заштиту животне средине. Снажно смо посвећени спровођењу одрживих развојних циљева и Париског споразума о промени климе.

Посвећени смо глобалним напорима и наставићемо активно да радимо на испуњавању наших обавеза по основу Оквирне конвенције УН о промени климе. Управо треба да поднесемо наше ревидиране Национално утврђене доприносе овом критичном глобалном напору. Већ смо најавили намеру да смањимо гасове стаклене баште за најмање 33.3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13.2 одсто у поређењу са 2010, коју у овом тренутку уграђујемо у наша енергетска и климатска стратешка документа. Стратешки радимо на планирању и на улагању у овај сектор. Ова су улагања екстремно скупа, потребне су године и деценије посвећености и систематског приступа - али ми смо јасно већ на путу ове трансформације.

Даме и господо,

Од свих изазова са којима се суочавамо, онај који Србију највише забрињава јесте одржавање мира и стабилности у јужној српској покрајини Косову и Метохији. Већ више од две деценије непрестано скрећемо пажњу међународној заједници на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на Косову и Метохији. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, посебно мањинских заједница, далеко су од задовољавајућих. Сведоци смо сталног повећања броја напада уперених на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији. За илустрацију, било је 55 оваквих инцидената у 2014, 62 у 2016, 71 у 2020, и 100 од почетка ове године. Укупан број напада у 2020 је био превазиђен већ до јуна ове године. Према подацима УН, Косово и Метохија је још увек територија са најмањим бројем повратника (интерно расељених Срба) од свих пост-конфликтних подручја у целом свету!

Даћу вам само неколико примера да бих дочарала како изгледа живот Срба на Косову и Метохији. 11. маја је нападнута кућа Пумпаловић Радоја, старог 81 годину, повратника на Косово и Метохију у село Дубрава, општина Исток. Ово је био 5. напад на њега у истој години. Понављам … он има 81 годину. Од јуна 2021. године изведено је више напада на Драгицу Гашић, жену која има 59 година, прву Српкињу повратницу у Ђаковицу после 22 године од завршетка сукоба. Напади укључују каменовање њеног стана, забрану да купује храну у локалној продавници и петиције организације цивилног друштва којима се захтева њено исељење из града.

На дан 2. јула, у селу Гојбуљи близу Вучитрна, група Албанаца је напала Перић Николу старог 13 година. Напад се догодио када се он враћао кући из школског игралишта са три друга. Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на Косову и Метохији чине да су они неки од најугроженијих локалитета културне баштине у Европи. Mанастир Високи Дечани се недавно нашао на списку „Europa Nostra“ као један од 7 најугроженијих локалитета баштине у Европи у 2021. Саветодавни панел „Europa Nostra“ је констатовао да су Дечани једини споменик у Европи под снажном војном заштитом непрестано у периоду од 20 година, иако представља споменик од највећег историјског и културног значаја за Европу и свет. Ова спирала насиља која се дешава на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором спровођења нових правила за регистарске таблице на колима, Приштина је распоредила тешко наоружане специјалне јединице на северу покрајине. Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално демонстрирање силе је запалило већу кризу. Пореметило је испоруку хране и лекова српским заједницама на северу покрајине.

Локални Срби који су се мирно окупили да протестују против ове мере сачекани су са сузавцем и бруталношћу полиције, тако да то озбиљно прети локалној и регионалној стабилности. Упркос свим изазовима и дневним провокацијама, Србија остаје снажно опредељена изналажењу решења на бази компромиса, које ће обезбедити трајан мир и сталност. Дијалог и спровођење постигнутих договора – једини су прави пут за решавање свих отворених проблема.

Међутим, скоро 9 година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, оснивање Заједнице српских општина – кичме овог споразума – још увек није чак ни почело. Желела бих да апелујем, још једанпут, на међународну заједницу, и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира да Привремене институције самопроглашене Владе у Приштини почну да спроводе све постигнуте договоре. Република Србија, бранећи свој суверенитет и територијалну целовитост, истовремено брани међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и врховно овлашћење Савета безбедности када се ради о очувању међународног мира и безбедности. Посебну пажњу придајемо значају активности мисије УН на Косову и Метохији и од ње очекујемо да настави са спровођењем свог мандата у Покрајини у складу са овом резолуцијом.

Поштовани пријатељи,

Наша генерација дели заједничку судбину савременог света, која постаје све сложенија у смислу геополитике, технологије, здравља, климе. Суочена са таквим изазовима Србија ће наставити да негује партнерске односе на предвидљивој и транспарентној основи. Наставићемо да спроводиимо реформе владавине права на нашем путу у ЕУ, што је наш стратешки спољнополитички циљ. Овај циљ видимо као неодвојив од постизања одрживог мира, стабилности и просперитета.

Ми ћемо бити домаћин, заједно са Републиком Азербејџан која у овом тренутку председава Покретом несврстаних, комеморативног дотађаја на високом нивоу којим се обележава 60. годишњица Прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одржана у Београду 1961. године. Унапред се радујемо што ћемо бити домаћини нашим пријатељима из свих делова света у Београду, у октобру ове године.

Даље ћемо јачати сарадњу на целом Балкану, преко иницијативе Отворен Балкан и Берлинског процеса, отварањем граница, усаглашавањем разлика и даљим интегрисањем нашег региона. У закључку, Током протеклих 7 година Србија се трансформисала: покренули смо економски опоравак, створили шансе за младе људе, подстакли смо технолошки бум и побољшали позицију Србије у иностранству. Прогрес који смо учинили омогућио је Србији да се снажније суочи и преживи пандемију.

Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од Ковид-19 и одржива обнова неће бити могући ако се проблеми, стари и нови, не буду решавали заједничким снагама и колаборативним међународним акцијама. Научили смо једну важну лекцију из ове пандемије: уколико нисмо сви безбедни, нико није безбедан – према томе, или сви можемо заједно да победимо, сви ми – без обзира колико били богати или сиромашни, велики или мали, из Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије, или да заједно пропаднемо. Али, ако ништа друго, пандемија Ковид-19, као и проблем промене климе, требало је да нас науче да се држимо једни других.

Хвала вам.

Извор: www.srbija.gov.rsПОСЕТА ПРИПАДНИКА САЈ АМБАСАДИ

Амбасадор Марковић је данас примио групу припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП Србије, који су боравили на двонедељној обуци у специјалној јединици турске полиције. Нашим полазницима су несто раније истог дана у МУП-у Турске додељени сертификати о успешно положеном испиту.

Амбасадор Марковић се захвалио припадницима наше полиције на указаној части и изразио је задовољство да се сарадња између Турске и Србије одвија успешно и на овом плану.

Припадници САЈ су амбасадора упознали са аспектима њихове сарадње са сродном јединицом турског МУП-а, посебно пренетим искуствима ангажмана њихових турских колега у различитим кризним жариштима у турском окружењу. Посебно су истакли несебичност и предусретљивост турских колега, што је по оцени амбасадора Марковића резултат добро трасираних односа са највишег нивоа и одраз међусобног поверења које се марљиво гради између Турске и Србије.Свечано отворен Почасни Конзулат Републике Србије у Бурси

23.09.2021.

Амбасадор Марковић данас је, у присуству преко 200 званица, међу којима су били заменик гувернера округа, шефови група пријатељства у парламентима Србије и Турске, посланици у Великој народној скупстини Републике Турске, градонацелници Пријепља и Новог Пазара, свечано отворио конзулат Републике Србије у Бурси на целу са почасним конзулом, господином Зарифом Алпом. Свечаности је присуствовало и више од 50 истакнутих привредника из Бурсе, који су чланови удружења турских бизнисмена пореклом са простора Балкана - РУМЕЛИСИАД, чији је господин Зариф Алп председник.

Амбасадор Марковић је у свом обраћању, истакао значај добрих билатералних односа између Србије и Турске, којима ће именовање Зариф Алпа са сигурношћу дати нови замах, посебно на плану економске сарадње, имајући у виду да се ради о једном од истакнутијих привредника у области металске индустрије, који је, са својих 7 фабрика, кооперант брендова као сто су Фергусон, Фиат и Рено.

Амбасадор Марковић је даље истакао да је Зариф такошђе препознат у исељеничкој заједници као неко ко око себе окупља људе и несебично помаже завичају одакле је потекао - Пријепољу.

Новопостављеном конзулу, амбасадор Марковић је пожелео успех у раду какав већ има на пољу индистрије и у новом капацитету.

Поред амбасадора Марковића и конзула Алпа, скупу су се обратили шефови група пријатељства обе народне скупстине као и народни посланици свих партија у турском парламенту, што говори о угледу који Зариф Алп ужива у Бурси.

Скупу је присуствовао и заменик председника ТАШ-ЈАПИ корпорације, која гради ауто пут од Београда ка Сарајеву и шири мрежу локалних путева на потезу Нови Пазар - Тутин.

Догађај је пратило 6 турских телевизија, од којих две са националном фреквенцијом.Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

22. септембар 2021. године 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео- поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.

Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.

Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.

Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид- 19. Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsПредседник Вучић у посети Истанбулу

18.09.2021.

 

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Истанбулу, где се састао са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Председник Вучић најавио је данас да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган до краја године посетити нашу земљу, те истакао да пријатељство са Турском представља додатну гаранцију за стабилност и очување мира на Западном Балкану.

"Разговорали смо о важним инфраструктурним пројектима, регионалним питањима, политичким односима Србије и Турске, као и о односима у целом региону. Имамо много заједничких економских тема и веома сам задовољан. Сваки разговор са председником Ердоганом је веома значајан. Турска је пријатељ Србије и уверен сам да наши односи могу да буду још бољи, да градимо додатно поверење и то је за нас једна од великих и важних ствари", пренео је председник Вучић након састанка. Он је навео и да је покренуто питање бржег протока роба и услуга, те да постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин да, уз најмање докумената и уз најмању бирократску процедуру, прелазимо границе, чиме пријатељство две земље подижемо на виши ниво.

Председник Вучић је рекао да трговинска размена између земаља непрестано расте, да је прошле године била око 1,3 милијарде евра и изразио уверење да ће веома брзо стићи до две милијарде евра.

„Турска је пријатељ Србије и уверен сам да би односи две земље могли да буду још бољи. Верујем да је пријатељство са Турском додатна гаранција стабилности и очувања мира у целом региону Западног Балкана. Даља изградња добрих односа са Турском гарантује нам сигурност, пошто је Турска велика регионална сила. То нам даље помаже и у стварању рационалнијег и бољег односа и са муслиманима различитих група у региону, и са Бошњацима, делимично и са Албанцима и свима осталима. То су важне ствари, а о инвеститорима и да не говорим", нагласио је председник Вучић.

Извор/ Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллОдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, донела је одлуку везано за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре за подршку оснивању нових школа и одељења допунске наставе срспког језика.

Резулатате конкурса можете наћи на следећем линку - Одлука 1.Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци. Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим, српским јунацима!

Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу. Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!

Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.

Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.

Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране. И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша, представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом. Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни. И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом. И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа. И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме, Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.

Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос. Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година. И то смо ми.

То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање. То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског.

То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом. То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи. И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ. А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени.

И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била. Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.

И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године.

И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка!

Нека живи Република Српска! Живела Србија!"

Извор/Фото:Председништво/Димитрије ГоллИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА МАРКОВИЋА ЗА АГРО ТВ

15.09.2021. 

Амбасадор Марковић је дао уводни интервју ѕа Агро ТВ, који ће од петка пратити сајам пољопривреде у Новом Саду.

Амбасадор је у свом излагању говорио о предностима инвестирања у пољопривредни сектор Србије, као и о могућностима унапређења билатералних односа на овом плану.  Посебан акценат је дан на потребу отварања турског тржиша за наше производе и могућностима заједничког наступа на трећем тржишту, са аспекта органских производа. ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ!ПОСЕТА ИНСТИТУТУ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ У АНКАРИ

15.09.2021. 

Амбасадор Марковић је данас посетио директора Института за спољну политику у Анкари, Проф. Др. Хусејина Багђија.

Двојица саговорника разменила су гледишта о спољној политици Србије и Турске, а проф. Багђи је упознао Амбасадора и са својим виђењима актуелног спољно-политичког тренутка Турске. 

Направљен је и договор око контунираног дијалога ради бољег сагледавања прилика на Балкану и у региону Блиског истока. Путовања кроз Р. Турску

06.06.2021. 

Од 6. септембра 2021. године ради укрцавања на домаће летове и путовања унутар Турске потребно је имати сертификат о вакцини (2 дозе) или негативан ПЦР тест урађен у последња 72 сата. Путницима који немају један од ових докумената неће бити дозвољено да се укрцају на лет.Министар Селаковић на отварању Генералног конзулата Турске у Новом Пазару

1. септембар 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас, заједно са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, свечаном отварању Генералног конзулата Републике Турске у Новом Пазару.

Селаковић је присутнима пренео срдачне поздраве и поруку председника Србије Александра Вучића и нагласио да порука председника није само у речима, него и у његовој политици у којој су односи Србије са Турском веома важни, као што су нам и те како важни односи са нашим комшијама, пријатељима, браћом и сестрама Бошњацима.

Шеф српске дипломатије је рекао да се ове године навршава 142 године дипломатских односа Србије и Турске и да смо поносни што управо у ово време наше две државе бележе највиши степен односа које одликује поверење, пријатељство и узајамна сарадња.

“Потпуно сам уверен да ће будући рад Генералног конзулата Турске у Новом Пазару дати озбиљан допринос развоју те сарадње, али и значајан допринос даљем економском развоју свих општина овог краја”, поручио је министар Селаковић. Навео је да се настоји да економске успехе Србије и њен напредак на сваком кораку осете и наши суграђани бошњачке националности.

“Наша политика, политика развоја када је у питању и овај овде регион који Бошњаци зову Санџаком, а ми Срби Рашком, али сви овде заједно у слози и миру живимо, јесте политика, не празних речи, него конкретних резултата”, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да су односи Србије и Турске обележени озбиљним личним односом, осећајем пријатељства и поверења двојице председника, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

 

“Тај пример је одличан пример и сваком Србину и сваком Бошњаку и Турчину, јер и Србија и Турска деле исту визију мирног и просперитетног Балкана”, навео је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије говорио је и о значајној трговинској размени Србије и Турске, која је прошле године и у јеку пандемије вируса корона достигла 1,32 милијарди евра, као и о значајним улагањима у изградњу опште болнице и реконструкцију школе “Братство” у Новом Пазару, као и у саобраћајну инфраструктуру у овом делу Србије.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу пренео је срдачне поздраве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и поручио да је данас историјски дан, те да ће отварање Генералног конзулата у Новом Пазару додатно унапредити везе и сарадњу Србије и Турске.

“Односи Србије и Турске су достигли највиши ниво у савременој историји и отварање Генералног конзулата је само један од резултата тих добрих односа”, рекао је министар Чавушоглу и подсетио да су 2019. године председници Србије и Турске најавили његово отварање.

Нагласио је да га радује што ће и Босна и Херцеговина отворити свој генерални конзулат у Новом Пазару.

На свечаности је емитовано и видео-обраћање председника Ердогана, који је рекао да сви сведоче да јака емотивна повезаност утиче на односе Турске и Србије и поручио да ће се и конзулат у Новом Пазару одразити на повезаност две земље.

Према његовим речима, балканске народе очекује просперитетна будућност ако буду деловали у духу пријатељства, солидарности и сарадње.Селаковић: Односи Србије и Турске на највишем нивоу у савременој историји

31. август 2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом и оценио да је свеукупна сарадња двеју држава изузетно добра и да је на највишем нивоу у нашој савременој историји.

Министар Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да је сарадња изузетно добра захваљујући одличним личним односима председника Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, чији сусрет очекује до краја године.

“Србија је отворена за јачање односа и сарадње са Републиком Турском и веома важно место у јачању тих односа и у њиховом развоју заузима одвијање добре праксе одржавања Високог савета за сарадњу између наше две државе”, рекао је министар Селаковић. 

Навео је да је са турским колегом разговарао и о сложеним регионалним питањима, да су разменили позиције и процене стања у региону, а да га је упознао и са тренутном ситуацијом у вези са дијалогом Београда и Приштине. 

“Недвосмислено смо се сагласили да сва отворена питања треба да се решавају кроз дијалог и мирним путем”, подвукао је министар Селаковић. 

Поручио је да Република Србија Републику Турску посматра као веома значајног актера у обезбеђивању мира и стабилности у нашем регион. 

“У будућности ћемо наставити да сарађујемо, једни другима да помажемо и само тако можемо да имамо користи и да унапређујемо наше пријатељске односе”, нагласио је министар Селаковић, који у октобру очекује наредни сусрет са турским колегом. 

Министар Селаковић је најавио да ће сутра са турским колегом присуствовати свечаном отварању генералног конзулата Турске у Новом Пазару,  а да ће министар Чавушоглу обићи и деоницу магистралног пута између Новог Пазара и Тутина, на којој раде турске компаније.  Министар Селаковић је нагласио да је отварање конзулата Турске у Новом Пазару свакако потврда једног нивоа поверења који постоји између две државе.

Навео је да су Србија и Турска, упркос пандемији вируса корона у 2020. години, забележиле рекордну трговинску размену која је износила 1,320 милијарди евра, а која је у првих шест месеци ове године премашила 765 милиона евра, док је средњорочни циљ да достигне две милијарде евра. 

Министар Селаковић је рекао да су Србија и Турска у последњих десет година упетостручиле обим трговинске размене, а да је знатно повећан и прилив директних турских инвестиција. 

Министар Чавушоглу је захвалио министру Селаковићу на топлој добродошлици, као и председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на пријему. 

Истакао је да између Србије и Турске постоје одлични односи и да се они свакога дана унапређују и поручио да две државе имају важну улогу у стабилности региона. 

Турски шеф дипломатије је навео да је српским домаћинима пренео позив турског председника за учешће на састанку Савета за сарадњу на високом нову који треба трећи пут да буде одржан у Турској. 

Истакао је важност отварања конзулата Турске у Новом Пазару и оценио да ће то бити од велике важности за развијање односа, а говорио је и о важности отварања канцеларије у Нишу као помоћи за турске грађане који пролазе кроз Србију.

Турски министар је нагласио да се трговинска размена сваког дана повећава, да су међусобно две државе прихватиле сертификате о вакцинацији против коронавируса што ће, сматра, веома повољно утицати на туризам, као и настојање да грађани две државе путују само са личном картом. 

Одговарајући на питање новинара о ситуацији у БиХ, министар Селаковић је рекао да је свака врста конструктивног приступа и промоције дијалога као средства за решавање свих отворених питања и проблема у региону нешто што је Србија подржавала и наставиће да подржава, а  министар Чавушоглу је нагласио да је за Турску важан мир, стабилност, продуктивност и добро стање у свим земљама региона.

 Односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу

31.08.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састали су се данас са министром иностраних послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом и у одвојеним разговорима на тему јачања билатералних и економских односа, сагласили се да постоји велики простор за унапређење сарадње две земље, поготово у области енергетике, туризма, културе и образовања.

Председник Вучић је изразио задовољство постигнутим нивоом билатералних односа, које одликује интензиван политички дијалог, продубљена сарадња и међусобно поверење и поштовање. 

Посебно је истакао лични допринос председника Ердогана који је резултирао доласком великог броја турских инвеститора у Србију, као и значај Заједничког комитета за економску сарадњу који може дати додатни допринос на привредном плану. Саговорници су се сагласили да је неопходно интензивирати рад овог Комитета у предстојећем периоду.

„Инвестиције турских компанија у Србију у последње две године се интензивирају са перспективом даљег ра ста и у том смислу поздрављам све израженији интерес Турске да улаже у српску привреду, као и реализацију низа инвестиција у неразвијеним деловима Србије“, нагласио је председник Вучић и додао да се нада наставку овог позитивног тренда, посебно на плану инфраструктуре.  

Министар Чавушоглу је пренео поздраве председника Ердогана упутио позив председнику Вучићу да посети Турску.

Саговорници су се сагласили да изузетан лични и професионални однос двојице председника значајно доприноси развоју политичких, економских и свих других веза између Србије и Турске и да у односима две земље постоји велики простор за унапређење сарадње у областима енергетике, туризма, културе и образовања.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у разговору са шефом турске дипломатије истакла да су односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу захваљујући интензивном дијалогу, разумевању, узајамној подршци, као и изузетном личном и професионалном односу председника Александра Вучића и Тајипа Ердогана.

Премијерка је поручила да су, захвуљујући личном ангажовању председника Ердогана, турски инвеститори охрабрени да улажу у Србији.

Истичући да постоји изузетна сарадња са турским компанијама, она је навела пример преузимања новог погона и радника компаније „Геокс“ од стране турске фирме „Теклас“, као изузетан вид подршке грађанима и држави у којој послује.

Такође, од посебног значаја, како је навела, представља и интерес турских компанија за улагање у мање развијеним општинама, што умногоме доприноси подизању животног стандарда.

Шеф турске дипломатије оценио је да су турске компаније задовољне условима пословања у Србији и да постоји повећано интересовање за улагање, пре свега у енергетски сектор, али и туризам, за који је изразио очекивање да ће и након пандемије остати значајна област сарадње наших држава.

Брнабић је пружила подршку Турској агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) која ради на обнови многих културно-историјских споменика у Србији, а Чавушоглу је истакао да ће та агенција наставити рестаурације споменика у нашој земљи, упутивши позив локалним самоуправама да предају своје пројекте.

Извор/Фото: Председништво и Влада Републике СрбијеТелеграм саучешћа председнику Републике Турске

14. август 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану, у којем се каже:

„Дубоко сам потресен страшним сликама водене стихије која је у Турској однела на десетине живота. Србија је увек спремна да пружи пријатељску помоћ и подршку, саосећајући са породицама погинулих. Уверен сам да ће се Турска храбро суочити са последицама ове катастрофе и да ће људи из угрожених подручја брзо моћи да се врате у своје домове“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића председнику Ердогану.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Јавни позив за националнa признања 2021.

03.08.2021.

Обавештавамо да је министар спољних послова Н. Селкаовић донео одлуку којом се расписује јавни позив за подношење предлога  за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 3. до 12. августа 2021.

Више о конкурсу, начину пријаве и другим детаљима може се наћи  на интернет страници Управе за дијаспору. 

https://www.dijaspora.gov.rs/javni-poziv-za-nacionalna-priznanja-2021/Телефонски разговор са председником Републике Турске

30. јул 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и изразио саосећање поводом жртава пожара који харају турском обалом.

Председник Вучић је, такође, изразио спремност да наша земља, у оквиру својих могућности, помогне у заустављању ватрене стихије, као и у отклањању њених последица. Захваливши на пријатељској подршци, председник

Ердоган је, знајући да у одмаралиштима на тамошњој обали борави много српских туриста, рекао да турске власти чине све за њихову безбедност. Двојица државника су констатовали да су билатерални односи Србије и Турске на високом нивоу, посебно њихова економска сарадња, изразивши наду да ће она, уз постојеће могућности, значајно напредовати.

Председник Вучић и председник Ердоган су разговарали и о ситуацији у региону. У вези с тим, председник Вучић је изразио очекивање да ће председник Ердоган и Турска наставити да пружају подршку дијалогу Београда и Приштине, као једином начину за решавање, за Србију, осетљивог питања Косова и Метохије. Председник Ердоган је овом приликом потврдио да потпуно подржава дијалог Београда и Приштине.

Двојица званичника су размотрили и различита глобална питања, са уверењем да ће околности ускоро дозволити да се састану и наставе свој садржајан разговор. Председник Вучић је позвао председника Ердогана у посету Србији, што је шеф турске државе прихватио и потврдио да ће посетити нашу земљу.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rsПРОМЕНА РЕЖИМА УЛАСКА ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ У СРБИЈУ

26.07.2021.

Страним држављанима је дозвољен улазак у Републику Србију под условом да поседују један од следећих докумената: Негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 или негативан Антиген FIA Rapid тест уколико лице долази из Сједињених Америчких држава не старији од 48 часова од датума издавања резултата (ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити - кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл, онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију);

Сертификат о потпуној вакцинацији издат од стране Републике Србије, односно стране државе са којом Република Србија има закључен споразум о признавању вакцинације (ГРЧКА, МАЂАРСКА, РУМУНИЈА, СЛОВЕНИЈА*, ТУРСКА, УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ, ЧЕШКА) или са којом постоји фактички реципроцитет у признавању сертификата о вакцинацији (ХРВАТСКА, СЛОВАЧКА, ЕГИПАТ, МАРОКО, КИПАР, ЛИБАН, МОЛДАВИЈА, САН МАРИНО, ТУНИС);

Потврду о прележаној болести COVID-19 – сертификат или други јавни документ у коме се констатује да је носилац документа прележао болест изазвану вирусом SARS-CoV-2, односно да је код тог лица утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, с тим да од првог тестирања не може проћи мање од 14 дана, нити више од шест месеци и који је издао завод за јавно здравље основан за територију Републике Србије, односно надлежни орган државе са којом Република Србија има закључен споразум или фактички реципроцитет о признавању таквих докумената (ХРВАТСКА, НЕМАЧКА, СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ, ШВАЈЦАРСКА, ДАНСКА, ЛУКСЕМБУРГ, ШПАНИЈА, АУСТРИЈА, БУГАРСКА, ГРЧКА, АНДОРА, САН МАРИНО, СЛОВЕНИЈА, ТУНИС, ТУРСКА, РУМУНИЈА).

 Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори

23. јул 2021.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Све заинтереоване организације дијаспоре могу се пријавити.

Више информација о конкурсима и условима учешћа можете пронаћи на следећим интернет страницама.

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији,а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ.

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

На констатацију да немачка канцеларка Ангела Меркел није честитала стоту годишњицу КП Кине, а да је он то учинио, одговорио је да Србија није Немачка, већ мала земља. На додатно инсистирање шта ће урадити Србија ако мора да бира између ЕУ и Кине подвукао је да се Србија већ одлучила, да јој је био и остао циљ чланство у ЕУ.

„Наши највећи инвеститори су из ЕУ. На ЕУ отпада 67 одсто наше трговине. Плус 17 одсто са земљама региона које се све налазе на путу ка ЕУ. Без ЕУ не можемо преживети“, додао је он.

„Али можемо ли много тога доброг спровести са Кином - наравно. И то чинимо, као и Немачка“,истакао је Вучић,а на примедбу да се критикује квалитет пројеката Пута свиле, пре свега због кинеских радника, одговорио да је квалитет путева или мостова, коју Србија гради са Кином, одличан.

„Дајемо посао онима који нам поднесу најбољу понуду. Због тога кажем Европљанима који критикују кинеске пројекте у нашој земљи - понудите нам пројекат за један евро више и добићете га“, нагласио је он.

С тим у вези је указао да Србија са 600 милиона евра помоћи ЕУ гради железничку пругу ка Северној Македонији, наводећи да је понуда била боља од кинеске.

„Често се говори о прузи према Будимпешти са 180 километара кроз територију Србије коју финансира Кина. Али пруга која се гради уз помоћ ЕУ од Београда до северномакедонске границе је дупло дужа и нико не говори о томе. Све је сувише политички“, констатовао је он.

Упитан да ли поздравља планове ЕУ и САД о алтернативној иницијативи Путу свиле, Вучић је рекао да подржава све што доноси предности нашем региону.

„Кинези желе да прошире свуда своје присуство, али многи процеси на Западу, искрено речено, су ефикаснији и без проблема. Морамо још много да учимо од Запада, али пристижемо“, казао је Вучић.

Он је указао да је Кина важан партнер Србији и додао да када је почела консолидација државних финансија 2014. наша држава је добила добре услове од Кине за развојне пројекте.

Он је навео и да је на истоку Србије, на молбу ЕУ расписан конкурс за рудник бакра, да шест месеци ниједно европско предузеће није дало понуду, те да су га преузели Кинези.

„Наш посао је да бринемо о људима“, поручио је он. Подсетио је да је српска привреда у осам и по година порасла за 52 одсто, што за ЕУ значи да би Србија могла бити снажна чланица и мотор за цео регион.

Објашњавајући како се Србија тако добро економски развија он је указао да Србија има одличну радну снагу, која говори енглески, да су друштво и администрација дигитализовани, и да има и најфлексибилнији закон о раду у Европи, као и консолидоване јавне финансије.

Подсетио је да је раније јавни дуг био на 78 одсто БДП, а данас је смањен, захваљујући снажним растом привреде, на 52 одсто.

„Можемо себи приуштити да инвеститорима дамо подстицај за долазак“, додао је он и истакао да Србија нуди помоћ инвестицијама, али да на пример за долазак Центра за развој „Континентал“мотив нису биле субвенције.

Указао је да је само Србија у овом региону пре пет, шест година покренула дуални образовни систем, који имају Немачка, Швајцарска и Аустрија, да је на десетине хиљада људи у дуалном образовању, а да то цене страни инвеститори, који, уз то, могу тесно сарађивати и са универзитетима.

Немачка, навео је, је најважнији трговински партнер и највећи инвеститор.

Почели смо доласком малих текстилних предузећа из Турске, а сада долазе пре свега велике немачке фирме. Данас у немачким компанијама у Србији ради 71.000 људи“, објаснио је он.

Вучић је казао да је веома важна европска перспектива за инвеститоре, наводећи да „Никек“, „Тоји Тајерс“ или „Мицубиши“ долазе из Јапана у Србију јер је наша држава на стабилном европском путу.

Упитан да ли верује да ће Србија у догледно време постати чланица ЕУ, казао је да се он не жали.

„Сигурно је да смо добили 45 милијарди евра помоћи ЕУ, да бисмо економски били много даље. Уместо тога смо добили од ЕУ 1,6 милијарди евра. Навикли смо да наше успехе сами остварујемо“, рекао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да су у Хрватској раније плате биле 2,2 пута веће него у Србији, а данас су веће за свега 1,7 пута.

„Затварамо рупу сопственим снагама. Ако би постали чланица ЕУ онда засигурно не би тражили највеће субвенције“, уверава он.

Рекао је да српски пут следи немачки пут ка Европи, и да Србија жели фер шансу.

„Верујем речима Меркелове. Она је на крају свог мандата и не би морао више да је хвалим. Али она нам је дала стабилност, слободу путовања у ЕУ, помогла у мигрантској кризи 2015. године и министра привреде Алтмајера и друге замолила да тесно сарађују са нама“, подсетио је он.

На питање да ли има назнаке да ће и нова немачка влада подржавати тако Србију, Вучић је изразио уверење да ће тако бити.

„Познајем Армина Лашета, разговарао сам са њим као премијером Северне Рајне Вестфалије. Веома је паметан и разуме ситуацију на Балкану, и засигурно ће као нови канцелар наставити политику Меркелове према нашем региону“, додао је он.

Вучић је, такође, изразио уверење да Русија, ако би се конкретизовало приступање Србије ЕУ, не би слично реаговала као у случају Украјине и да је ту реч о сувереној одлуци Србије.

На додатно питање с тим у вези Вучић је указао да је увек када би се састајао са Владимиром Путином, а било је 18 или 19 састанака, говорио да је захвалан за традиционално тесно пријатељство са Русијом, али и да се Србија налази на јасном ЕУ курсу.

„Упитао је да ли је то наш избор и ја сам одговорио „да, чланство у ЕУ је наш циљ“, додао је он.

Када је реч о „Косову“ Вучић је нагласио да је потребан компромис у вези овог питања.

„Само тако може бити одрживог мира. Србија, а и ја желимо мир. Престанимо са лудостима прошлости. Тада цео регион може постати мотор новог раста за Европу“, рекао је Вучић.

Извор: ТанјугСрбија остварила велики успех у области дигитализације

20. јул 2021. године

 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије.

Веровала сам у земљу која верује у народ, јер је српски народ креативан. Од 1. јуна 2017. године почели смо да радимо као е-Влада, односно да размену података вршимо електронским путем, навела је председница Владе.

Према њеним речима, наши грађани нису више морали да иду, рецимо, у Пореску управу, а од тада је јавна администрација разменила 50 милиона докумената, што значи да грађани нису морали да иду од канцеларије до канцеларије по 50 милиона папира.

Брнабић је истакла да је поносна и на оно што је урађено на пољу образовања откако је на челу Владе, прецизиравши да је у септембру 2017. године уведено програмирање као обавезан предмет у основним школама.

Нико није веровао да то можемо да урадимо, али смо сарађивали са приватним сектором и неким друштвеним организацијама и успели смо у томе. Тренутно смо много испред бројних земаља у Европи и свету, рекла је премијерка.

Председница Владе је указала на то да је ипак најпоноснија била када је постављен камен темељац за научно-технолошки парк у јужној Србији, напоменувши да до сада наша земља има четири научно-технолошка парка.

Она је истакла да је Србија од тада постала једна од најуспешнијих земаља у свету на технолошком пољу, при чему је по неким параметрима међу десет држава у свету, а у неким међу пет, оценивши да је то доказ да се земља може брзо мењати.

Премијерка је, одговарајући на питање о вакцинацији, нагласила да наша држава никад то није гледала као геополитичко питање, већ као здравствено.

Према њеним речима, Србија је разговарала са произвођачима и са Истока и Запада и била је међу првим европским земљама које су потписале уговоре и са компанијом „Фајзер/Бионтек“ и са „Синофармом“.

Нажалост, многе земље су гледале на ово питање као геополитичко. Нама то није било битно, докле год су вакцине безбедне, нагласила је председница Владе и додала да ту није био крај успеху Србије, јер је потребна и добра организација.

Брнабић је објаснила да је организација друга важна ствар у вакцинацији, јер је то логистички веома тежак процес, додавши да је, уз помоћ дигитализације, остварен успех и да се исплатило све што смо радили претходних година.

Она је навела да је Србија брзо успоставила систем преко којег грађани могу да искажу интересовање за вакцинацију против корона вируса и да изаберу коју вакцину желе да приме, као и да буду обавештени поруком када да се јаве на вакцинацију.

Сада могу да се улогујем на телефон, да видим колико је људи примило вакцину, колико се још пријавило, тако да се виде ефекти дигитализације. Све смо направили врло ефикасним и лаким за наше грађане, објаснила је премијерка.

Брнабић је, одговарајући на питање шта осталим земљама света може да поручи како да брже напредују, рекла да је важно да се што више улаже у дигитализацију и едукацију. Морате да научите децу како да размишљају, а не шта да мисле. Неће сва деца постати ИТ стручњаци, али оно што могу да науче јесте алгоритамски начин размишљања и како да доносе одлуке, поручила је она.

Премијерка је као важну ствар за напредак навела улагање у брз интернет и обезбеђивање инфраструктуре за стартап компаније јер све више и више економија ће бити засновано на стартаповима и иновацијама, нагласивши да треба помоћи људима да покрену фирме и спроведу своје идеје.

Она је, говорећи о друштвеним мрежама, указала на то да су лажне вести постале највећи изазов ових мрежа и остаће још неко време.

То је највећи изазов са којим се, као премијер, сусрећем, посебно током пандемије корона вируса, рекла је она и додала да су друштвене мреже и велика прилика за политичаре да комуницирају са грађанима.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rsСастанак председника Вучића са министром културе и туризма Републике Tурске

16. јул 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра културе и туризма Републике Турске Мехмета Нурија Ерсоја, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње двеју земаља у тој области.

Министар Ерсој је председнику Вучићу пренео поздраве председника Ердогана. Узвративши поздраве, председник Вучић је изразио задовољство због постигнутог високог нивоа билатералних односа Србије и Турске, као и захвалност председнику Ердогану због личног ангажмана у снажењу српско-турске сарадње. Он је истакао да је Србија опредељена да настави да гради добре односе са Турском. Такође је констатовао да је управо туризам огледало тих добрих односа, јер туристи из Турске остварују највећи број ноћења у Србији, док је Турска међу најпопуларнијим дестинацијама за туристе из Србије. Председник Вучић је изразио наду да ће се, упркос трајању пандемије Ковид-19, наставити позитивни трендови у туризму.

Двојица саговорника су предложили конкретне мере за унапређење туристичких активности између Србије и Турске, а такође су размотрили могућности за повећање нивоа инвестиција у области туризма.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rsОТВОРЕН ПОЧАСНИ КОНЗУАТ РС У АЛАЊИ

16.07.2021.

Вечерас је амбасадор Зоран Марковић, у присуству управника округа Алање Фатиха Уркмезера, градоначелника Адем Мурат Јуџела и почасног конзула Октаја Карађе свечано отворио конзулат.

Церемонији отварања присуствовали су високи званичници из Анталије и Алање, почасни конзули, представници туристичког и привредног сектора.

Амбасадор Марковић је истакао да Алања представља врло значајну регију Републике Турске са огромним потенцијалом, који сваке године посећује све више грађана Србије.

Чврство верујем да је наш драги Октај прави избор за ову функцију и да ће с њим на челу конзулата, односи између наше две пријатељске земље добити додатни замах, не само у области туризма, већ и у свим гранама привреде, где Србија и Турска имају шта да понуде једна другој.

"Господин Октај Карађа је свима у Анталији добро познат као успешан привредник, предан својој визији, па тако очекујемо да ће и на плану унапређења наших односа дати свој пуни допринос." рекао је Амбасадор. 

Господин Карађа изјавио је „да жели посебно да се захвали на подршци и присуству високих званица из града Алање на чију пуну сарадњу рачуна и у будуће,у свом новом капацитету. Част ми је и задовољство шо сам у прилици да данас поздравим и угостим драге колеге, представнике других земаља као и представнике каријерних конзулата у Анталији и Алањи.

"Високо ценим, присуство представника медија, који су неизоставна карика у промоцији пријатељства између Србије и Турске и од њих оекујем да убудуће прате мој рад, а ја ћу увек бити отворен за сарадњу. Како не бих даље дужио, оставићу да убудуће о мени говоре моја дела, а сада вас позивам да заједно узивамо у овом тренутку.“ изјавио је конзул.

 

Градоначелник Алање Адем Мурат Јуџел нагласио је велики значај отварања Почасног конзулата Србије у Алањи првенствено због сарадње у погледу туризма, али исто и економских и привредних односа, уз истицање да је ово 11 почасни конзулат отворен у Алањи.СРБИЈИ УРУЧЕНА ПЛАКЕТА ЗА САРАДЊУ И ПОДРШКУ ТУРСКОЈ НАКОН НЕУСПЕЛОГ ВОЈНОГ УДАРА 2016. ГОДИНЕ

14.07.2021.

Одбор за економске односе са иностранством ДЕИК је данас организовао Панел доделе захвалница дипломатским представницима земаља које су стале у одбрану тековина демократије и пружиле подршку и поверење Републици Турској након неуспелог војног удара 11.07.2016. године.

Панел је организован као обележавање пет година од неуспелог војног удара под називом „Панел сарадње заснован на поверењу и подршци са доделом посебних захвалница“.

Амбасадор Марковић је присуствовао данашњем панелу и уручена му је плакета ДЕИК-а којом се наводи да они као представници приватног сектора у Турској изузетно цене доприносе, сарадњу и подршку коју је Република Србија пружила Републици Турској у њеним најтежим тренуцима уручио је заменик министра спољних послова Јавуз Селим Киран.ДАХ ТЕАТАР НА ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У БУРСИ

30.јун 2021.

Позоришни ансамбл "Дах Театар" из Београда са представом "За твоје добро" учествовао је на Међународном позоришном фестивалу балканских земаља у Бурси од 22.јуна до 01.јула. Публика је овацијама поздравила представу наше трупе која је оджана на отвореном. 

Гостовање "Дах Театра" испратио је почасни конзул Србије у Бурси г. Зариф Алп који је глумцима и координаторки Фестивала Ангели Брегу уприличио сусрет и посету просторијама конзулата.РАДНА ПОСЕТА МИНИСТРА ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ ТОМИСЛАВА МОМИРОВИЋА

Званична делегација Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Р.Србије предвођена министром Томиславом Момировићем боравила је на позив министра саобраћаја Р.Турске Адила Караисмалоглуа у радној посети у Анкари 22. и 23. јуна 2021. године.

  

Делегација је имала званични састанак са турском страном, предвођеном од стране министра саобраћаја А.Караисмаилоглуа, током којег су разматрана најважнија питања и пројекти од интереса за даље јачање сарадње базиране на изузетним билатералним односима две земље.

Министар и делегација су током боравка посетили и маузолеј и почивалиште утемељивача модерне турске државе Мутафе Кемала Ататурка "Анаткабир".ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ - ЗАМЕНА КОТЛА ЗА ГРЕЈАЊЕ У ЗГРАДИ АМБАСАДЕ РС У АНКАРИ

23.06.2021. године

Амбасада Републике Србије у Анкари доставља позив за подношење понуда за радове на замени котла за грејање у згради Амбасаде Републике Србије у Анкари. 

Понуду можете наћи овде.

Позив за подношење понуде отвара се дана 23.06.2021. године и биће отворен до 02.07.2021. године. Састанци у Анталији били успешни за Србију

17. јун 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након пленарног састанка Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији, да су на овом скупу једногласно усвојени Заједничка декларација, Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да су пленарни састанак обележиле две ствари – чињеница да је и Приштина гласала за све документе, иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.

Она је указала на то да је у Стратешком документу за Југоисточну Европу, на сваком месту где се помиње „Косово“, оно, поред звездице, означено и фуснотом. Поред тога, како је пренела, занимљиво је да се Османи чак у једном тренутку позвала на Бриселски споразум и рекла да по њему не иде фуснота сваки пут, већ само први, кад се помиње „Косово“.

Сада видимо да се приштинска страна позива на Бриселски споразум, а када им не одговара, онда то не постоји. Због тога се надам да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да формирају Заједницу српских општина, истакла је премијерка.

То је, како је оценила, данас било конструктивно са њихове стране, и потпуно супротно свему што се чуло у приштинском парламенту – да неће допуштати усвајање таквих докумената.

Брнабић је пренела да је састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом био јако добар, и да је том приликом председнику Републике Алексндру Вучићу још једном упућен позив да што пре посети ту земљу.

Она је навела да је договорена скорашња посета министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа Србији, која ће вероватно бити реализована до краја августа.

Премијерка је пренела да је на састанку било речи о даљој политичкој и економској сарадњи, наводећи да је трговинска размена Србије и Турске 2020. године достигла рекордних 1,320 милијарди евра. Брнабић је истакла и да је Ердоган причао о додатном интересовању турских инвеститора за Србију, оценивши да су инвеститори из те земље на много начина били посебни и специфични, јер су долазили у најнеразвијеније делове Србије, где су била најпотребнија радна места.

На томе сам посебно захвалила Ердогану. Они су нам покривали области које ниједан други инвеститор није, али они су и даље заинетересовани и верујем да ће се и турске инвестиције мењати и да ће их бити још више, навела је она.

Истовремено, председница Владе је саопштила да је порука Србије на самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи била јасна, а то је да само јака регионална сарадња и боље повезивање региона може да помогне да се брзо опоравимо од последица кризе изазване пандемијом COVID-19.

Она је навела да је Србија посвећена регионалним пројектима, пре свега, инфрастуктурним, за боље путно и железничко повезивање.

Али апелујемо и на ЕУ да се ''зелени коридори'', успостаљени између земаља и региона Западног Балкана, прошире на суседе који су чланице ЕУ, да имамо бољу усклађеност на граничним прелазима, са више електронских сертификата, поручила је Брнабић.

Србија ће, како је навела, уложити додатна средства у физичко проширивање граничних прелаза да бисмо били ефикаснији.

Према њеној оцени, добро је да се иницијатива коју је покренуо председник Србије Александар Вучић – такозвани ''мини Шенген'', односно четири слободе, прошири на читав регион Западног Балкана, јер је потребно да имамо што ефикаснији проток робе, људи, услуга и капитала, зато што од тога зависи будућност и наша конкурентност.

Извор и фото: www.srbija.gov.rsСелаковић: Србија посвећена миру и стабилности региона

17. јун 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио данас, након састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи, да су, у години када се обележава четврт века постојања ове иницијативе, више него икад потребни добросуседски односи, заједнички наступ и обједињавање тржишта.

,,Састанак учесница ПСуЈИЕ је био и прилика да говоримо о ономе што су примери наше изузетно успешне сарадње. Србија је у периоду пандемије Ковид-19 показала шта су солидарност и добросуседски односи. Чињеница да смо донирали преко 150 хиљада доза вакцина говори колико је Србија спремна да дели са другима за опште добро'' рекао је министар Селаковић.

Министар је истакао да је Србија посвећена европским интеграцијама и чланству у ЕУ, али да остаје при својој војној неутралности, иако сарађује са различитим војним организацијама.

Селаковић је указао да је НАТО важан партнер Србији, да су НАТО снаге претежно у саставу мировних јединица Кфора на КиМ, као и да је веома важна добра комуникација председника Александра Вучића и генералног секретара Јенса Столтенберга.

Такође, Селаковић је поручио да је доминантан став и заједничка порука нашег региона разочарaње приступом Брисела Западном Балкану и ,,затварање врата''. Одговарајући на питања новинара о позиву који је шеф хрватске дипломатије упутио државама ЕУ које не признају једнострано проглашену независност "Косова" да промене став, Селаковић је указао да се на тај начин не граде добросуседски односи и да вређање Србије неће допринети јачању сарадње.

„Има много тога о чему између себе Београд и Загреб треба да разговарају. Има отворених питања. Ако мислите да решавамо та питања, онда их нећете отворити тиме што ћете нас вређати“, рекао је Селаковић.

Селаковић је поручио да ће Србија остати посвећена миру и стабилности у региону, да неће реаговати на сваку провокацију, али ће реаговати на неистине.

Министар је рекао да оптерећеност отвореним питањима и проблемима деле сви у региону, да је добра страна данашњег скупа што се отворено говори о проблемима, али и ономе што треба да буду добре иницијативе, као што је иницијатива "мини шенген“.

Када је реч о БиХ, Селаковић је подвукао да је позиција Србије јасна и недвосмислена и да се не мења.

Рекао је да поштујући територијални интегритет и Дејтонски поредак, поштујемо БиХ коју чине два ентитета и три конститутивна народа.

„То је наша позиција које се не мења од тренутка стављања потписа на Дејтонски споразум“, рекао је Селаковић и оценио да је "дејтонски рецепт" омогућио БиХ да постоји и функционише на одређени начин, а да уколико је потребно нешто мењати, треба постићи консензус сва три конститутивна народа и оба идентитета.Брнабић се састала са председником Турске

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Анталији, уочи учешћа на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи, са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

 

На састанку су констатовани блиски односи двеју држава, који се заснивају на пријатељству два председника.

Ердоган је пренео да се радује посети председника Србије Александра Вучића, која би требало да уследи у наредном периоду.

Брнабић је изразила захвалност за донације Турске током пандемије. На састанку се разговарало о економској сарадњи, као и о заједничким инфраструктурним пројектима, те сарадњи у култури.

Премијерка ће данас учествовати на пленарној седници ПСуЈИЕ и са шефовима делегација разговарати о сарадњи у области здравства у периоду након COVID-19, унапређењу људског капитала и образовања, као и о повезаности и јачању међурегионалне инфраструктуре.

Такође, биће речи и о јачању унутрашње и међурегионалне трговинске размене, управљању миграцијама, младима, култури и туризму.

Амбасадор Марковић је такође присуствовао састанку. 

Извор/фото: www.srbija.gov.rsСелаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона

   Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи .

Селаковић је подвукао да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији. „Надам се да ће Европска унија наставити да подржава процес интеграције учесница ПСуЈИЕ у ЕУ, што ће, уверен сам, донети трајну стабилност и просперитет региону и помоћи консолидацију и развој Европе у целини“, рекао је Селаковић.

Министар је указао да мир и стабилност немају алтернативе и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка Европској унији. Такође, посебно је нагласио да је Београд одлучан да дијалогом и у доброј вери решава сва отворена питања – као одговоран и предвидив партнер, и у складу са принципима међународног права. „Морамо се побринути да се оно о чему се постигне договор касније поштује и испуњава на терену, јер се наши договори тичу првенствено добробити наших народа, али говоре и о томе ко смо и какву будућност желимо“, рекао је шеф српске дипломатије. Селаковић је поручио да Србија пуну пажњу посвећује унапређењу регионалне сарадње и добросуседских односа, истакавши да се снажењем економских веза унутар региона доприноси и релаксирању постојећих политичких односа.

„Обавезали смо се учешћем у различитим форматима да ћемо спровести потребне реформе и промовисати регионалну сарадњу у бројним областима, међу којима бих као посебно важне и у општем интересу читавог региона издвојио - заједничке инфраструктурне пројекте у транспортном и енергетском сектору“, рекао је Селаковић. Као конкретне позитивне резултате регионалне сарадње, министар је издвојио Централноевропски уговор о слободној трговини (CEFTA), Фонд за западни Балкан, Регионалну канцеларију за сарадњу младих, Транспортну заједницу у југоисточној Европи, Коморски инвестициони форум западног Балкана, те закључивање „Споразума о снижавању цена роминга у региону ЗБ“.

Селаковић је посебно похвално говорио о успостављању „Зелених коридора“ у нашем региону током пандемије вируса корона, и указао да је сада потребно омогућити њихово проширивање и на граничне прелазе са суседним државама чланицама ЕУ.

Министар је рекао и да Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште и додао да је тај документ у значајној мери заснован на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније.

Такође, Селаковић је истакао да је Србија своје опредељење за унапређење регионалне сарадње демонстрирала са суседима у региону - слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији. „Србија је у регион до сада послала 120.000 вакцина и на својој територији вакцинисала око 65.000 грађана земаља из региона, што значи да смо укупно обезбедили око 200.000 вакцина за своје суседе“, казао је министар.

У свом излагању, шеф српске дипломатије се осврнуо и на значај Регионалног савета за сарадњу који као стожерна регионална иницијатива даје конкретне резултате и доприноси остваривању економског напретка и продубљивању сарадње и рекао да очекује да ће имплементација Стратегије 2030 за југоисточну Европу када буде усвојена пружити користи нашем региону.

Селаковић је честитао Турској на успешном председавању и пожелео наредној председавајућој Грчкој пуно успеха.

17. јун 2021.SRPSKA GRUPA DAH TEATRA NASTUPACE U BURSI 30 JUNA 2021 GODINE / DAH THEATRE WILL PLAY IN BURSA ON JUNE 30, 2021

Obavestavamo sve zainteresovane da ce muzicka grupa Dah Theatre iz srbije nastupati sa igrom ZA TVOJE DOBRO u sredu, 30. juna 2021 godine u Bursi u sklopu 8. Internacionalnog Pozorisnog Festivala Balkanskih drzava. 

Zainteresovani mogu da rezervisu svoje mesto do 18. juna pozivom na telefone: 2021: 0 224 222 89 10/115 ili 0 (312) 310 19 45 1129.

We would like to inform that the Musical Group Dah Theathe from Serbia will preform with a play FOR YOUR OWN GOOD on Wedensday, June 30, 2021 at 20.30 pm in the scope of the 8th International Balkan Countries Theatre Festival in Bursa.

Reserve your place by calling the number until June 18, 2021: 0 224 222 89 10/115 or 0 (312) 310 19 45 1129.

 

 Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

09. јун 2021. године

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.

МКСЈ и Механизам упућују на Савет безбедности као надлежну институцију да се позабави овим питањем.

Спреман сам овде да поновим спремност Републике Србије за преузимање обавезе и одговорности за извршење затворских казни које је МКСЈ или Механизам изрекао држављанима Републике Србије под надзором Механизма и пуно поштовање ауторитета Механизма у погледу превременог пуштања на слободу.

Господине председниче,

Посебан проблем са којим се суочавамо је узнемиравање које врше правосудне институције формиране на територији Косова и Метохије, која је у саставу Србије, а која се налази под привременом управом УН. Сведоци смо покушаја да се опет суди двојици држављана који се налазе на издржавању затворске казне за дела за која им је већ суђено пред МКСЈ. Конкретно, у протеклом периоду учињен је покушај да се изврши саслушање Небојше Павковићa и издејствује изручење Властимира Ђорђевића.

Апелујем на Механизам и Савет безбедности да спрече покушаје кршења начела nе bis in idem, цивилизацијског начела које је потврђено и у Члану 7. (1) Статута Механизма и да се онемогуће поновна суђења особама које је МКСЈ већ осудио, посебно да се постара да се то не чини на територији која је под привременом управом УН.

Господине председниче,

Председник Механизма (г. Кармел Ађијус), поред редовног Извештаја, доставио је 11. маја 2021. године и писмо председнику Савета безбедности чији је предмет наводни пропуст Србије да ухапси и преда Механизму Петра Јојића и Вјерицу Радету, оптужене за непоштовање суда, тврдећи да на тај начин Република Србија поступа супротно својим обавезама према Резолуцији Савета безбедности 1966 (2010) и затражио од Савета безбедности да предузме мере како би се обезбедило да Србија испуни наводне обавезе према Статуту Механизма и Резолуцији 1966.

Суштина аргументације председника Механизма своди се на то да Република Србија има обавезу да лиши слободе и испоручи Механизму своје држављане оптужене за непоштовање суда, без обзира на природу оптужби, околности под којима је таква наредба донета и последица које могу да уследе њеним спровођењем.

Овде је реч о оптужбама које се не тичу тешких повреда међународног хуманитарног права и које се везују за предмет пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију који је окончан 2018. (случај Војислав Шешељ) и то у првом степену ослобађањем оптуженог од оптужби, a по жалби тужиоца на пресуду којом се окривљени оглашава кривим и изриче му се казна у трајању од 10 година, којом је покривено време које је провео у Притворској јединици УН.

Судија Ађијус износи да Србија игнорише своје обавезе према Резолуцији 1966 (2010). Напротив, Република Србија озбиљно схвата своје обавезе сарадње са Механизмом. Након што је донет налог за хапшење и предају Механизму двоје оптужених за непоштовање суда, Виши суд у Београду је установио да нису испуњене претпоставке за њихово хапшење и испоручивање Механизму. Одлука се темељи на правилима међународног права и унутрашњег права Републике Србије и обавезујућа је за носиоце извршне власти у Републици Србији.

Овде бих подсетио да је прва одлука судије појединца (Ајдин Сефа Акаја од 12. јуна 2018. године) који је поступао у овом предмету, била да се кривично гоњење В. Радете и П. Јојића због наводног непоштовања суда проследи правосудним органима Републике Србије. У наредним поступцима, први пут је изнет аргумент наводне невољности сведока да сарађују са правосудним органима Републике Србије, који није поткрепљен било каквом аргументацијом и на коме се темељи одлука о ускраћивању преношења предмета у надлежност правосудних органа Републике Србије.

Република Србија је у више наврата изразила спремност да преузме вођење судског поступка против Петра Јојића и Вјерице Радете и пружила одговарајуће гаранције. Република Србија, такође, у потпуности признаје и прихвата обавезу Механизма да надзире суђења која су уступљена националним судовима уз помоћ међународних и регионалних организација, као и да предузима мере предвиђене чл. 6 Статута Механизма.

На овом месту бих подсетио да је Република Србија предала трибуналу сва лица које је оптужило Тужилаштво, међу њима највише политичке, војне и полицијске званичнике, обезбедила присуство огромног броја сведока, предала огромну документацију. Обавеза је Механизма, према Резолуцији овог Савета безбедности, да предузима мере које омогућавају да се предмети уступе националном правосуђу. У ранијој пракси, 13 случајева је прослеђено Босни и Херцеговини, 2 Хрватској и само 1 Србији.

На крају, што не значи и да је најмање важно, подсетио бих вас све овде на чињеницу да је Француска – разуме се, као суверена и независна држава – на захтев за хапшење и изручење Флоренс Артман због објављивања докумената и непоштовање суда, одбила захтев за изручење, уз образложење да она не изручује своје држављане. За мањи прекршај, ви од нас тражите да изручимо своје држављане Јојића и Радету, показујући неповерење и према српском правосуђу и судовима и према држави Србији, као и чињеницу да правило из старог Рима и даље важи – quod licet Iovi non licet bovi – што приличи богу, не приличи волу.

Није згорег напоменути да за злочине над Србима није суђено официрима и политичарима вишег ранга и да су злочини извршени над Србима остали некажњени пред МКСЈ и Механизмом. Подсетимо, примера ради, да је случај Адеми и Норац за стравичне злочине према српском цивилном становништву у Медачком џепу препуштен хрватским правосудним институцијама. Осведочени злочини над Србима, попут злочина Рамуша Харадинаја, Насера Орића, затим Анте Готовине и других оптужених за војну операцију „Олуја“ која је довела до потпуног етничког чишћења српског становништва са великог дела данашње Хрватске, пред МКСЈ резултирали су ослобађајућим пресудама. Многи стравични злочини над цивилним становништвом српске народности који су извршени на територији Босне и Херцеговине, Хрватске и Аутономне покрајине КиМ, а који су резултирали етничким чишћењем српског становништва, једноставно нису били предмет интересовања тужилаштва МКСЈ.

Оно што је веома важно и да ништа не оставимо неразјашњено, јесте то да је Србија земља која осуђује сваки злочин и све злочинце који су их починили на територији бивше Југославије. Међутим, занимљиво је да је, упркос критикама, Србија једина која отворено говори и осуђује злочине почињене од стране припадника српске националности, док друге земље региона уопште не говоре о злочинима које су представници тих народа починили над српским народом. И, желим да још једном овде нагласим пред вама, да Србија осуђује страшан злочин у Сребреници и изражава своје најдубље саучешће породицама страдалих у том масакру. И са овим у вези нема никаквог „али“.

Ипак, овде смо да анализирамо резултате и казнену политику МКСЈ и Механизма, а она је била таква да никада није задобила поверење код српског народа, ма где он живео. И не због тога што ми Срби не признајемо злочине које су починили неки од наших сународника, већ зато што је Хашки трибунал, уз изузетке, судио само Србима на све три територије бивше Југославије: Хрватској, Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, коју неке од држава чланица Савета безбедности виде и називају, наравно супротно праву, правним нормама и резолуцијама Уједињених нација, као независну државу. Покушаћу пластично да вам докажем како је хашка правда кројена, чак иако знам да то неће наићи на разумевање многих од вас, али за мене је то важно због историје, чињеница и уџбеника који ће се писати на основу чињеница.

Наиме, Срби су осуђени на укупно 1138 година затвора, и на 8 доживотних казни затвора. Истовремено, Хашки трибунал није осудио ниједног Хрвата за злочине над Србима, ни у акцијама Медачки џеп, ни у „Бљеску“ нити у „Олуји“, како је то политички лукаво урађено у Трибуналу, а све завијено у форму права и правде. Тужиоци Хашког трибунала су намерно изабрали тројицу политичких и војних лидера Хрвата, босанских муслимана и Албанаца на све три поменуте територије, који су чинили злочине против Срба – Анта Готовину, Насера Орића и Рамуша Харадинаја. Занимљиво је да је, пратећи исти шаблон, дакле исти шаблон, ова неправда подељена. Наиме, сви они су били осуђени у првостепеном поступку, са изузетком Рамуша Харадинаја, јер ниједан сведок није преживео. Готовина је био осуђен на 24 године затвора у првостепеном поступку, док је волшебном одлуком другостепеног већа и односом судија 3:2, пресуда промењена у ослобађајућу. Насер Орић, за злочине против Срба, такође је био осуђен првостепеном пресудом, али, волшебном одлуком другостепеног суда и поново односом судија 3:2, одлука је била ослобађајућа пресуда и он је био ослобођен сваке одговорности.Дозволите ми да поновим, сви сведоци у поступку против Рамуша Харадинаја су или извршили самоубиство или су били убијени под веома, веома чудним околностима.

Дозволите ми да закључим: ја не желим да верујем да неко хоће да каже да није било злочина над Србима, али, судећи по пресудама Хашког трибунала, нико – апсолутно нико - није одговоран за те злочине.

Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир, стабилност и помирење у региону. Тражимо од држава чланица Савета безбедности Уједињених нација да нам помогну рационалним и прагматичним приступом и поштовањем међународног права, а не покушајима даљег понижавања Србије. Србија је мала земља, са поносним и храбрим народом, који је поднео највеће жртве током Првог и Другог светског рата, народом који жели да живи у миру са својим комшијама. И када вам ово тражим, не мислим да тражим превише.

На самом крају, Србија је земља са највећим растом у региону Западног Балкана и не можемо да напредујемо ако односи са нашим комшијама, пријатељима и другим земљама нису добри, стабилни и бољи. Због тога, упркос селективној правди која је примењена у Хашком трибуналу, бићемо отворени за сваки дијалог, сваку врсту сарадње и ми гледамо ка будућности, а не ка прошлости. И имам само једну поруку за грађане Србије и грађане српске националности у целом региону – главу горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни за шта и на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност.

Живела Србија!Aмбасадор Србије у Турској Зоран Марковић посетио агенцију Анадолија (АА)

Aмбасадор Србије у Турској Зоран Марковић посетио је агенцију Анадолија (АА) где се састао са председником Управног одбора и генералним директором Сердаром Карагозом.

Карагоз је изразио задовољство због посете амбасадора Марковића и информисао госте о глобалној мрежи агенције, њеним активностима и даљим плановима у пословању.

Амбасадор Марковић захвалио је домаћинима на позиву и указао на значај улоге агенције Анадолије, али и осталих медија у јачању односа две земље.

Односи Србије и Турске су, захваљујући председницима Александру Вучићу и Реџепу Тајипу Ердогану, на историјски највишем нивоу, а наш задатак је да пронађемо додатне начине да се кроз заједничку сарадњу медија две земље ти односи продубе, сагласили су се саговорници током сусрета. Састанку су присуствовали и заменик и главни уредник АА Јусуф Озхан и конзул Републике Србије у Истанбулу Кристина Радовић.

Фотограф: Озге Елиф Кизил - АнадолијаНОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ТУРСКУ ОД 01.06.2021.

Од данас (01.06.2021) у склопу мера борбе против пандемије почело са применом новог режима уласка у Турску.

Особе које долазе или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазиле у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки мораће приликом уласка у Турску да покажу негативан резултат ПЦР теста из последњих 72ч и биће им прописана мера обавезног 14-ог карантина на местима која ће гувернати одредити.

Особе које долазе из Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура у обавези су да поседују негативан резултат ПЦР теста из последњих 72ч.

Особе које долазе из других земаља имају опције да поседују сертификат о вакцинацији која је обављена најмање 14 дана пре доласка и/или потврду од надлежних органа своје земље о томе да су у последњих 6 месеци прележали КОВИД-19. Уколико не поседују неки од ова два документа мораће да имају или негативан резултат ПЦР теста из последњих 72ч или негативан резултат брзог антигенског теста обављеног 48ч пре уласка у земљу.

Министарство здравља Републике Турске ће вршити насумична ПЦР тестирања на свим граничним прелазима.WHY INVEST IN SERBIA

WHY INVEST IN SERBIA

* please click on the link aboveДАНАС ПОЧИЊЕ ПРИМЕНА СЕРТИФИКАТА О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ COVID-19 У ПУТОВАЊИМА ИЗМЕЂУ ТУРСКЕ И СРБИЈЕ

14.05.2021

 

У интервјуу датом државној турској информативној агенцији "Анадолији", Амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић рекао је да је с циљем превазилажења ограничења у путовањима данас почело узајамно признавање сертификата о вакцинацији против нове варијанте корона вируса (COVID-19) између Турске и Србије и позвао турске туристе да дођу у његову земљу.

У изјави коју је дао извештачу АА, Марковић је рекао да је у овом процесу започетом пре два месеца једна од најбитнијих тачака међусобно поверење у два здравствена система. „Ово признавање сертификата ће функционисати веома једноставно. Једино што је потребно је да узмете свој сертификат о вакцинацији и купите карту. Једна од најважнијих предности је што ће особе млађе од 18 година које се због година не вакцинишу моћи у оквиру овога да путују заједно са својим родитељима.“, рекао је.

Указавши на то да Турска и Србија признају све вакцине против COVID-19 које се користе у обе земље, нагласио је да обе земље придају велику важност здрављу. Марковић је рекао да су односи две земље достигли историјски највиши нивоу као последица добрих односа између председника Реџепа Тајипа Ердогана и његовог српског колеге Александра Вучића и да је захваљујући овом узајмном поверењу с лакоћом спроведено у живот признавање сертификата о вакцинацији.

Марковић је пренео да су у овом тешком процесу набавке вакцине против COVID-19 Турска и Србија урадиле најбоље што су могле за своје грађане. „У Србији је вакцинација почела са Синофармом, а у Турској са Синоваком.Сматрамо да је приоритет људско здравље, а не марка вакцине.“, рекао је.

Марковић је додао да је примио много телефонских позива када је објављено да ће се почети са применом признавања сертификата о вакцинацији. „Главни град Србије, Београд, је једна од дестинација које турски туристи највише преферирају док је Турска идеална за одмор српских породица са децом. Сви су задовољни са признавање сертификата о вакцинацији.“

Марковић је указао да сектор који ће се најбрже опоравити после пандемије јесте туризам. „Људима је доста да буду затворени у кућама међутим након звршетка пандемије свет ће се сусрести са другачијим проблемима“.

Марковић је послао поруку турским туристима да су добро дошли и да их очекују. „Очекујемо вас. Наше гостопримство је веома блиско турском. Дођите и уверите се.“

Извор: АА

Молимо вас кликните овде како бисте прегледали оригиналну вестПредстављање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива представнике и чланове удружења из региона и дијаспоре на онлајн конференцију на којој ће представити нови, дигитализовани начин конкурисања за суфинансирање пројеката. Конференција ће се организовати у петак, 28. маја, у 10 часова.

Више информација на сајту  Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у регионуМинистар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

20. мај 2021.

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.

Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.

„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили преко наше амбасаде у Индији, а у којој имамо проблем мањка запослених”, објаснио је министар.

Како је додао, реч је о изузетном и великом послу, сваки наш службеник морао је да прими документацију на папиру, да је провери, да онда захтева допуну, па тек тада да прослеђује.

„Данас је то фантастично усавршено и том нашем конзуларном раднику, сва та документација долази у електронском облику. Раније смо имали два филтера за проверу документације, сада их фактички имамо три. А посао је значајно ефикаснији”, указао је Селаковић.Како је истакао, то је услуга за коју је обећано да ће бити завршена пре мање од четири месеца и да је она од понедељка доступна у 95 дипломатско-конзуларних представништава Србије, односно у свим нашим амбасадама и генералним конзулатима. Највећи резултат тог подухвата, истакао је министар, осим предности коју ће донети у будућем функционисању, јесте чињеница да то није пројекат једног државног органа, већ заједнички подухват Министарства спољних послова, Канцеларије за ИТ и еУправу, Генералног секретаријата Владе, МУП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање.

„У рекордном року урадили смо изузетно добар посао. Ово је на понос нашег министарства, на понос читаве државе. Уверен сам да ћемо у периоду пред нама осавремењивати додатно оно што јесу наши послови и учинити Србију једном од ретких држава која поседује овакве механизме и овакве најсавременије начине обављања наших конзуларних послова”, рекао је Селаковић.

Говорећи о самом порталу „е-Конзулат”, министар је објаснио да постоји карикатура на којој је представљен Никола Тесла и зграда старе железничке станице са једним краном, која у ствари симболизује историјску чињеницу – када је Тесла боравио у Београду у години када је она грађена.

„Данас је то место иза кога настаје Београд будућности, а ово што смо успели заједничким снагама да урадимо јесте показатељ нечега што је будућност Србије, развој вештачке интелигенције, ИТ и стварање услова да у Србији у будућности све више људи живи и долази да би овде добро живели и радили”, закључио је министар.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је ово први пут да су е-услуге окренуте ка страним држављанима, и да је до сада то био случај само са нашим држављанима.

У периоду од 1. јануара 2019. до 17. маја ове године, највише захтева за српску визу поднето је у амбасади у Пекингу и то 6.766 захтева, затим у Њу Делхију – 2.973, Шангају 2.115, Токију 1.798, Каиру 1.756.

У Алжиру је у том периоду поднето 1.270 захтева, у Џакарти 1.095, а у Бејруту 1.077.

Са аспекта држављанства, српску визу Д за запошљавање траже највише држављани Кине – 9.516 захтева, затим Индије 1.955, те Украјине – 673.

Адреса за онлајн аплицирање за визу Д је https://econsulate.gov.rs/ВАЖНО!! Србија и Турска од 14. маја узајамно признају сертификате о вакцинацији

12. мај 2021. године

Грађани Србије и Турске моћи ће да путују између две земље од 14. маја, на основу договора о узајамном признавању сертификата о вакцинацији против Ковида-19, који су у телефонском разговору постигли министри спољних послова Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу.

Грађанима две земље ће бити омогућен улазак на територију друге државе без теста и примене мере карантина уколико имају сертификат о вакцинацији издат од стране надлежних органа Србије, односно Турске.

У оквиру договора, који је данас потврдила и Влада Србије, особе које због старосне доби нису вакцинисане (млађи од 18 година) могу да на територију Србије и Турске уђу без теста и карантина у пратњи чланова породице који имају сертификат о вакцинацији.

Србија и Турска ће, такође, узајамно признавати и сертификате о имунитету који ће се издавати од стране надлежних органа онима који су се излечили од Ковида-19.

Сличан режим о путовању грађана са сертификатом о вакцинацији од 30. априла је на снази и између Србије и Мађарске, на основу договора који су постигли шефови дипломатија Никола Селаковић и Петер Сијарто.Све израженији интерес турских инвеститора за српско тржиште

10. мај 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Републике Турске у Србији Хамијем Аксојом о билатералним политичким односима, привредној сарадњи и резултатима актуелних пројеката које Србија остварује са овом државом.

Брнабић је истакла да је изузетно задовољна чињеницом да постоји све израженији интерес турских инвеститора за наше тржиште, нарочито у неразвијеним деловима Србије. Велики значај, како је објаснила, представља и учешће турских компанија у инфраструктурним пројектима, међу којима се издваја изградња ауто-пута Сарајево–Београд–Сарајево.

Амбасадор Турске je навео да у овом тренутку у Србији послује око хиљаду турских компанија и да ће се тај број повећавати, захваљујући добрим тржишним условима и финансијској стабилности коју је Србија постигла. Осим пројеката у области саобраћајне инфраструктуре, он је истакао и значај обнове културно-историјских споменика у Србији, која се одвија кроз помоћ Агенције за сарадњу и координацију (ТИКА). Наводећи да је пре актуелне пандемије туризам био значајна област сарадње, Аксој је истакао да постоји велика заинтересованост за даље унапређење сарадње у овој области.

Премијерка је изразила захвалност турској држави на помоћи и донацијама медицинске опреме и заштитних средстава током пандемије, као и на сарадњи при међусобној евакуацији грађана. Такође, Брнабић је амбасадору Турске пожелела много успеха у будућим дипломатским активностима.

Извор: www.srbija,gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rs17-ДНЕВНИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС У ТУРСКОЈ

27 април 2021.

Обавештавамо све грађане да је у Турској ступио на снагу 17-дневни полицијски час, који ће бити на снази од четвртка, 29. априла од 19 часова до понедељка 17. маја, 05 часова као мера превенције и борбе за субијање вируса КОВИД 19. 

У данима полицијског часа, супермаркети, радње, месаре, пиљарнице и пекаре моћиће да раде у периоду од 10 до 17 часова од понедељка до суботе. Иста сатница важи и за доставу на кућну адресу из свих маркета. Недељом ће све бити затворено. Ресторани, кафићи и посластичарнице могу да раде само доставу као и до сад, нема услуживања гостију у објектима.

До краја месеца Рамазана, до 13. маја ресторани могу вршити доставу 24 часа, а након 13.маја достава хране биће до 01 час.

Међуградска путовања су такође део забране кретања. Иста ће бити могућа само уз добијање специјалне дозволе за кретање из одређених разлога. Резервације и сви смештајни капацитети моћиће да пружају услуге само грађанима који имају путну дозволу.

Странци и туристи који се нађу у земљи привремено/у оквиру туристичких активности су изузети од свих ограничења полицијског часа.

Сви страни држављани који имају регулисан боравак у Турској морају поштовати нове мере, у супротном подлежу правним мерама за било каква кршења полицијског часа. Када је реч о међуградском превозу, уз потребне дозволе, радиће се са 50% капацитета.

Авионски саобраћај се несметано наставља. За сва путовања обавезно је узимање ХЕС кода.

Напомена: за улазак у Р. Турску потребан је негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, као и попуњавање формулара на https://register.health.gov.tr/ ради добијања ХЕС кода који је потребан за све врсте путовања (ваздушни, друмски, поморски) као и за улазак у поједине радње, тржне центре, музеје и друге институције и установе. 

Потврда о вакцинацији било којом вакцином неће бити прихваћена уместо негативног ПЦР теста.

Амбасада ће наставити са радом уз поштовање свих изречених мера. Странке ће се примити искључиво у претходно телефонски заказаним терминима у хитним случајевима. Молимо да нас за све информације и  заказивања контактирате на 0312 426 02 36 и путем маил адресе embserank@gmail.com Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

21. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.

„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.

Председник Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.

„Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је председник Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.

Председник Вучић и Јан Кејс Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора. „Имајући у виду огроман напредак Србије у протеклих осам година, приоритетни циљ овог аранжмана биће да очува постигнуте резултате, али и да обезбеди подршку у даљем спровођењу структурних реформи усмерених на још бржи, снажнији и одрживији раст“, рекао је председник Вучић и захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.

Председник Вучић је истакао да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rsСастанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

20. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.

Др Клуге је честитао председнику Вучићу на лидерству и личном залагању да обезбеди вакцине. Он је нагласио да се Србија добром стратегијом имунизације сврстала међу глобалне лидере, поставши притом и пример хуманости и солидарности омогућавањем вакцинације старијима у руралним срединама, страним држављанима и донирањем вакцина другим земљама.

„Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот и није на то гледала геополитички”, рекао је др Клуге. Двојица саговорника су се сагласили да би свет требало да повећа производне капацитете за вакцине, као и да развије нове адекватне терапије за борбу против Ковид-19, и, с тим у вези, ради на повећању степена поверења грађана у науку.

Председник Вучић је упознао др Клугеа са плановима за унапређење рада Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”. „Хоћемо да од „Торлака” направимо једну од најбољих фабрика вакцина у Европи”, рекао је председник Вучић.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rsСЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

19. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.

Он је, изражавајући забринутост због појаве нових сојева вируса, нагласио да је неопходно убрзати процес имунизације и показати међусобну солидарност.

Директор Светске здравствене организације за Европу је похвалио Србију на хуманости коју је показала донирајући вакцине земљама региона и омогућавајући вакцинацију онима који немају довољан број цепива за своје грађане.

Председница Владе је поручила да ће Србија и даље сарађивати са земљама региона и помагати у складу са својим могућностима.

Када је у питању пројекат „Мапа пута за здравље на западном Балкану 2021–2025“, изнето је и да ће, уколико то епидемиолошки услови дозволе, крајем године у Београду бити одржан регионални састанак, значајан за будуће унапређење сарадње држава региона у области здравствених изазова.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rs Државни секретар Старовић уписао се у Књигу жалости у Амбасади Турске

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић уписао се у Књигу жалости која је отворена у Амбасади Турске у Београду поводом смрти бившег председника Парламента и премијера Републике Турске Јилдирима Акбулута.

„Савеликим жаљењем примили смо вест о смрти господина Јилдирима Акбулута, бившег председника Парламента и премијера Републике Турске. Дозволите ми да поводом овог губитка, у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје лично име, упутим изразе дубоког саучешћа породици Јилдирима Акбулута, као и искрено саосећање са пријатељским турским народом”, уписао је државни секретар.

16 април 2021. годинеСелаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

13. апр 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.

Селаковић је, на седници на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.

„Дозволите да истакнем да Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења“, казао је Селаковић.

Када је реч о оптужбама за геноцид, министар Селаковић је констатовао да оне само доказују да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње, пропаганди и отвореном непријатељству према српском народу.

„Свакодневним изјавама желе да прикажу да је Србија крива за све и да је над Албанцима извршен геноцид, а све како би сакрили сопствену одговорност за почињене злочине“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је истакао, свако ко зна шта дефиниција геноцида подразумева, схватиће да није Србија нешто учинила, већ да је управо српски народ жртва „државотворног“ пројекта косовских Албанаца, заснованог на опасној идеји етнички чистих територија, о чему сведочи и више од 200.000 протераних Срба са КиМ.

„Уверени смо да цивилизован свет неће бити спреман да саучествује у прикривању и заташкавању њихових злочина и да ће им бити упућена јасна порука да морају преузети одговорност за своја дела“, казао је Селаковић.

Он је подсетио да је у Приштини до 1999. године живело око 40.000 Срба, а да их је данас само двадесетак, да је у Пећи живело око 17.000 Срба, а да су данас тамо само српске монахиње у Пећкој Патријаршији, да је у Призрену пре рата живело око 12.000 Срба а данас само 17 породица, а да је у Урошевцу од 10.000 Срба који су тамо живели пре рата остала само породица српског свештеника.Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.

„Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Рад на изградњи поверења и ин