| |     Türkçe | english  
Насловна
Билатерални односи Србија – Турска

Билатерални односи Србија – Турска
Билатерални односи две земље имају тенденцију сталног раста, Република Србија поклања значајну пажњу развоју односа са Републиком Турском као једном од најважнијих земаља у овом делу света.

Између две земље постоји изузетно развијен политички дијалог на високом нивоу, у циљу развоја и унапређења билатералне и регионалне сарадње. Успоставњени су трилатерални механизми са Босном и Херцеговином и Краљевином Шпанијом. Циљ ових трилатералних механизама је јачање мира и стабилности у региону и процеса демократизације, толеранције и свеобухватне сарадње.

Република Србија има врло добру сарадњу са Републиком Турском у свим регионалним иницијативама, попут Процеса сарадње у југоисточној Европи, Регионалног савета за сарадњу, Иницијативе за сарадњу у југоисточној Европи, Организације за црноморску економску сарадњу и Процеса сарадње министара одбране југоисточне Европе.

Билатерални односи бележе напредак у многим областима, посебно у економској сарадњи након потписивања и усвајања Споразума о слободној трговини између две земље у септембру 2010. године и укидања визног режима у децембру 2010. године. У првих осам месеци 2011. године, захваљујући примени Споразума о слободној трговини између две земље забележен је раст извоза из Републике Србије у републику Турску од 250 одсто.

Билатералне посете високог нивоа

Посете турских званичника Србији

Председник Абдулах Гул - октобар 2009. године
Премијер Тајип Реџеп Ердоган - јул 2010. године

Посете српских званичника Турској

Председник Борис Тадић - новембар 2007.године
Премијер Мирко Цветковић - март 2011.
Председник Народне скупштине - децембар 2010.
Славица Ђукић Дејановић

Председник Томислав Николић - фебруар 2013. године


Трилатерални самити Србија – Турска – БиХ

Турска - Истанбул - 24. април 2010.
Србија – Карађорђево - 26. април 2011.

Трилатерални самит Србија – Турска - Шпанија

Београд - 20. април 2010.
 Билатерални односи
Билатерални односи Србија – Турска
Дипломатски представници у Истанбулу и Анкари (1815-2010)